Όνειρο απατηλό η αυτοδυναμία

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς, παρά τη διαφαινόμενη δημοσκοπική ανάκαμψη μετά τα Τέμπη, τα νούμερα της αυτοδυναμίας δεν βγαίνουν.

Η εντολή που έχει δοθεί στα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. είναι τις μέρες των εορτών «να μην φάνε ούτε το αρνάκι του Πάσχα», καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η αλλαγή κλίματος στην κοινωνία προκειμένου οι ψηφοφόροι να πειστούν να πάνε στις κάλπες.

Έγκυρες κυβερνητικές πηγές απέδιδαν την αγωνία των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο

γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. σε όλες τις συγκεντρώσεις και τις περιοδείες που κάνει το τελευταίο διάστημα.

Με δεδομένο ακόμα ότι η Ν.Δ. κινείται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων γύρω στο 31% οι αναλυτές λένε ότι το κυβερνών κόμμα, για να μπορέσει να διεκδικήσει στη δεύτερη κάλπη με αξιώσεις την αυτοδυναμία, πρέπει να επαναπροσεγγίσει ένα 2,5% των ψηφοφόρων που σήμερα βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Το κόμμα Κασιδιάρη

Παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση ότι τα όσα συνέβησαν με το κόμμα Κασιδιάρη – άσχετα με την απόφαση που θα πάρει ο Άρειος Πάγος στις 5 Μαΐου – περισσότερο ενίσχυσαν το ακροδεξιό ναζιστικό μόρφωμα παρά αποθάρρυναν τους πολίτες αναδεικνύοντάς τους το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους ναζιστές στη χώρα μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι έφυγαν από τη Ν.Δ. κατευθυνόμενοι προς την Ακροδεξιά πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν, παρά τα ανοίγματα που κάνει ο Μητσοτάκης στις περιοδείες του απευθυνόμενος προς αυτό το κοινό με το επιχείρημα ότι στις 21 Μαΐου θα αναμετρηθεί η «χώρα – σκορποχώρι των ανοιχτών συνόρων με την ασφαλή Ελλάδα του 2023».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθουν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να υπάρχει αυτή η κυβερνητική σταθερότητα και ένα κόμμα στην κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας:

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία. Και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω, να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη. Από εκεί και πέρα ο λαός είναι ο κυρίαρχος. Και αυτός θα μας υποδείξει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Αλλά, τονίζω, δεν είναι το μυαλό μου στη δεύτερη κάλπη. Το μυαλό μου είναι στην πρώτη κάλπη, την 21η Μαΐου. Εκεί θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας».

Αλλά και από τα Γιάννενα ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξεχάσουν όλοι τη δεύτερη κάλπη και να επικεντρωθούν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και αυτό επειδή, εάν στην πρώτη κάλπη η Ν.Δ. είναι σε ποσοστά χαμηλά και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μικρή, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τη Ν.Δ. ακόμα και αν στη δεύτερη κάλπη μπορέσει να συσπειρώσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της του 2019.

Πολιτικό σταυροδρόμι

Στην πραγματικότητα τη συγκεκριμένη στιγμή η Ν.Δ. βρίσκεται σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι, αφού από τη μία θέλει να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που κινούνται στα άκρα και που στις εκλογές του 2019 συνέβαλαν στη νίκη του Μητσοτάκη αντιδρώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη τα στελέχη της Ν.Δ. αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα, καθώς θα αντιδράσει το κεντροδεξιό κοινό.

Η τακτική που έχει επιλέγει για την ώρα είναι το κυβερνών κόμμα να σύρει στη δική του ατζέντα (φράκτη και κουκουλοφόρους) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτά τα δύο θέματα αγγίζουν και αυτούς που κινούνται στα άκρα της Δεξιάς και τους εν γένει συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Αυτό γίνεται εκτός των άλλων και διότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κεντρώων ψηφοφόρων βρίσκεται σήμερα στην γκρίζα ζώνη.

Όπως έλεγαν μάλιστα κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες στο «Ποντίκι», οι αναποφάσιστοι και όσοι κινούνται προς το λευκό, το άκυρο και την αποχή – βάσει των αναλύσεων που έχουν κάνει – κινούνται σε δύο κατηγορίες με βάση το ερώτημα «τι θα ψήφιζαν εάν ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στις κάλπες άμεσα».

Η μία κατηγορία – με βάση τα στοιχεία – θα ψηφίσει τα κόμματα που βρίσκονται ήδη στη Βουλή. Η δεύτερη εμφανίζεται να επιλέγει τα κόμματα διαμαρτυρίας που δεν έχουν καμιά πιθανότητα να μπουν στη Βουλή.

Πάντως ένα τμήμα των αναποφάσιστων του κεντρώου χώρου που είχε ψηφίσει Ν.Δ. σήμερα εμφανίζονται να πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ μπορούσε, δεν έκανε όσα έπρεπε.

Διαβάστε επίσης:

Μονόδρομος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Απαγορεύει το TikTok στους υπουργούς υπό τον φόβο παρακολούθησης από τους Κινέζους

Εκλογές 2023: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαργκάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα