Οι εκλογές δεν είναι θρίλερ, η ζωή μας όμως είναι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Οι δημοσκόποι αναζητούν μάταια να «βρουν» εκείνο το χαρα­κτηριστικό στοιχείο που θα τους επιτρέψει μια ασφαλή πρόβλε­ψη. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου η συντριπτική πλει­ονότητα των ερευνών δεν μπόρεσε να δείξει ένα σαφές προβάδι­σμα του ενός ή του άλλου διεκδικητή της νίκης. Οι διαφορές που καταγράφονται μέχρι και την τελευταία προεκλογική στιγμή είναι επουσιώδεις και μέσα στο ευρύ στατιστικό λάθος, αφήνοντας ανοιχτό κάθε πιθανό αποτέλεσμα.

Στη γλώσσα των media η λέξη «θρίλερ» περιγράφει ακριβώς

αυτήν την αδυναμία των επιστημονικών ερευνών να διαπιστώσουν με ασφάλεια την κυρίαρχη τάση. Πρόκειται για μια λέξη που υποδη­λώνει την αβεβαιότητα, την αγωνία και ενδεχομένως τον φόβο εν όψει της αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης. Ποιοι, όμως, είναι αυτοί που αγωνιούν και φοβούνται;

Αναζητώντας την πολιτική ουσία της προεκλογικής αντιπαράθε­σης, διαπιστώνει εύκολα ο καθένας πως ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν τη νίκη και κάποιων ακό­μη που εμφανίζονται πρόθυμα να μπουν και να στηρίξουν την κυ­βέρνηση είναι τόσο ευρύς και σαφής ώστε υπονομεύει κάθε συ­ναίσθημα αγωνίας. Με άλλα λόγια, όλοι οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πως το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνη­ση είναι δεδομένο, ψηφισμένο με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή και ονομάζεται τρίτο μνημόνιο.

Για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, τους άνερ­γους, τους άνεργους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επι­χειρηματίες, τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η λέξη μνημόνιο είναι συνώνυ­μη με τη φτώχεια, τον κίνδυνο εξαθλίωσης και την απελπισία που δημιουργεί η αβεβαιότητα ενός μέλλοντος ζοφερού που ολοένα και πλησιάζει.

Για τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας η λέξη «θρίλερ» είναι μια κατάσταση η οποία περιγράφει τη ζωή των τε­λευταίων πέντε ετών εντός των κανόνων των μνημονίων που υπα­γορεύουν οι δανειστές. Πρόκειται, ωστόσο, για κανόνες οι οποίοι κάθε άλλο παρά σε διέξοδο και σε ελπιδοφόρο μέλλον οδηγούν.

Θα τελειώσει για την ελληνική κοινωνία αυτό το θρίλερ με τις εκλογές της Κυριακής; Έχουμε την εντύπωση ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που το πιστεύουν. Και όταν το εκλογικό σώμα δεν τρέφει ελπίδες, προσδοκίες ή ψευδαισθήσεις, η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη...

δημοσκοπήσειςνίκημνημόνιοεκλογές 2015Issue: 1882Issue date: 17-09-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα