Μετά τα Φώτα η απόφαση για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

ΕΛΛAΔΑ

Την εβδομάδα αμέσως μετά τα Φώτα δεκαπέντε μέλη του Αρείου Πάγου σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις και δικασίμους (10, 11 και 13 Ιανουαρίου 2017) θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν τον περασμένο Ιούλιο στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», για την υπόθεση εκδηλώνεται ήδη τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον όχι μόνο από

την πλευρά της Τουρκίας (που με κάθε τρόπο εκδηλώνει κατηγορηματικά την επιθυμία της να εκδοθούν εκεί οι οκτώ αξιωματικοί για να δικαστούν, πιέζοντας με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή) αλλά και από πολλές ξένες πρεσβείες που, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνούσαν τακτικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πληροφορηθούν τις ημερομηνίες των κρίσιμων δικών.

Ωστόσο, μετά τις αντιφατικές αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών (που έκρινε με τρεις διαφορετικές συνθέσεις ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι πέντε από τους οκτώ, ενώ συναίνεσε στην έκδοση των άλλων τριών) και τις εφέσεις που άσκησαν η Εισαγγελία Εφετών, καθώς και οι τρεις άμεσα θιγόμενοι εκζητούμενοι, οι συνήγοροι των οκτώ (Χρ. Μυλωνόπουλος, Ομ. Ζέλιος) υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα προκειμένου να συνεκδικαστούν όλες οι υποθέσεις μαζί, σε μία συνεδρίαση, από μία σύνθεση δικαστών.

Η «καυτή πατάτα»
Η αρεοπαγιτική κρίση (σε μία ή περισσότερες συνεδριάσεις, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες συνθέσεις, ακόμα και μέσω κοινών διασκέψεων κεκλεισμένων των θυρών) θα είναι καθοριστική για την τύχη των οκτώ, καθώς αν τα τρία ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου αποφανθούν ότι δεν πρέπει να εκδοθούν, η υπόθεση θα κλείσει εκεί και δεν θα υπάρχει πλέον άλλο στάδιο ικανοποίησης του αιτήματος των τουρκικών Αρχών. Αν, όμως, για κάποιους εκζητούμενους (ή και όλους) ο Αρειος Πάγος αποφανθεί ότι πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, τότε η «καυτή πατάτα» θα περάσει στα χέρια της κυβέρνησης που διά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή (προφανώς έπειτα και από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό) θα πρέπει να δώσει την τελική -και πολιτική πλέον- απάντηση για την τύχη τους.

Ετσι, η μοναδική περίπτωση να μη λάβει η υπόθεση καθαρά πολιτική διάσταση με τις συνακόλουθες αναπόφευκτες διπλωματικές (και όχι μόνο) πιέσεις είναι να αποκρούσει ο Αρειος Πάγος τα αιτήματα έκδοσης, εφαρμόζοντας τη μέχρι τώρα νομολογία του σε παρόμοια τουρκικά αιτήματα στο παρελθόν, όπου έκρινε ότι Κούρδοι ή Τούρκοι δεν μπορούσαν να εκδοθούν στη γείτονα χώρα διότι θα υπήρχε κίνδυνος για την ακεραιότητά τους, να υποστούν βασανισμό ή απάνθρωπη μεταχείριση, βάζοντας και «ρήτρα» (μη παράδοσής τους στην Τουρκία), όταν τα αιτήματα έκδοσης υπέβαλαν τρίτες χώρες (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.).

Οι συνήγοροι των οκτώ ζητούν κοινή δίκη επειδή οι υποθέσεις είναι συναφείς, θα επιταχυνθεί έτσι η διαδικασία, θα διευκολυνθούν μάρτυρες και δικηγόροι, θα αναδειχθούν σωστά η αποδεικτική διαδικασία και η αλήθεια, ενώ θα αποφευχθεί τυχόν έκδοση αντιφατικών αποφάσεων. Οι οκτώ αρνούνται τις τουρκικές αιτιάσεις για οποιαδήποτε εμπλοκή τους στο πραξικόπημα, εκφράζουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και ζητούν να μην εκδοθούν επειδή -όπως αναφέρουν- θα κινδυνεύσει η ζωή τους.

Πηγή: Έθνος

Τούρκοι στρατιωτικοίπραξικόπημα ΤουρκίαςΕλλάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα