Μέση Ανατολή: Ασκήσεις ισορροπίας από τον Μπάιντεν – Το Ιράν, ο φόβος αντιποίνων και ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Η είδηση πέρασε απαρατήρητη κι όμως προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας επίθεση με drone, που αποδίδεται στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Οργάνωση Ισλαμικής Αντίστασης, προκάλεσε τον θάνατο έξι Κούρδων κομάντος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που έδρευαν σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία. Η ανακοίνωση έγινε από την οργάνωση SDF, που συσπειρώνει Κούρδους, Άραβες και Ασύριους μαχητές, που βρίσκονταν στην αμερικανική βάση, κοντά στην πετρελαιοπηγή Ομάρ, στην ανατολική Συρία. 

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της

Παρασκευής, η μαζική αμερικανο-βρετανική επίθεση εναντίον 85 στόχων στο Ιράκ και τη Συρία, που χρησιμοποιούν πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη.

BREAKING: The US has begun a wave of retaliatory airstrikes targeting militants in Iraq and Syria.@Stone_SkyNews explains 'it won't just be one strike, it will be a campaign'.

Latest: https://t.co/Teql3HWjY2

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/CRbKwJM4Y1

Sky News (@SkyNews) February 2, 2024

Λίγες ώρες αργότερα, ο ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, μιλώντας ενώπιον στελεχών της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να διακόψουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων ΗΠΑ-Βρετανίας εναντίον πολιτοφυλάκων που σχετίζονται με το Ιράν και τα συνεχιζόμενα πλήγματα αντιποίνων από τους φιλο- ιρανούς, έχει φέρει στο προσκήνιο αντικρουόμενες θέσεις από τους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για το πώς θα έπρεπε να έχει χειριστεί η Ουάσινγκτον τον θάνατο τριών Αμερικανών στην Ιορδανία, από το χτύπημα της Ισλαμικής Αντίστασης.

 Όπως γράφει ο αναλυτής Τζον Σπαρκς στο βρετανικό Skynews, «ο Άντονι Μπλίνκεν αρχίζει περιοδεία στη Μέση Ανατολή μιλώντας για μη κλιμάκωση, για αποκλιμάκωση». Αλλά την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα: «Ο Σάλιβαν ακούγεται σκληρός, στέλνει μήνυμα στους παραστρατιωτικούς ότι αν συνεχίσουν να επιτίθενται σε αμερικανικές βάσεις και εγκαταστάσεις, οι Αμερικανοί θα χτυπήσουν σε αντίποινα και θα χτυπήσουν σκληρά», γράφει ο Τζον Σπαρκς, προσθέτοντας ότι μπορεί η Ουάσινγκτον δια του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαβεβαιώνει ότι «δεν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση», αλλά ο Μπάιντεν πρέπει να βρει την τέλεια ισορροπία για να αποδείξει ότι το εννοεί, χωρίς να στείλει μήνυμα υποχωρητικότητας στην Τεχεράνη.

US national security adviser refuses to rule out attacks on Iran

The US, along with the UK, launched strikes on Yemen's Houthis overnight, hitting dozens of targets, just a day after they hit a number of Iran-linked groups in Syria and Iran.https://t.co/EFhIFHVtIZ

— Middle East Eye (@MiddleEastEye) February 5, 2024

Αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις από τα γεράκια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πιστεύουν ότι «ο πρόεδρος πρέπει να κάνει περισσότερα», όπως επισημαίνει ο αναλυτής του Skynews.  «Κάποιοι (από τους σκληροπυρηνικούς ρεπουμπλικανούς) θέλουν πλήγματα κατ ευθείαν στο Ιράν», διότι η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στην περιοχή, γράφει ο Σπαρκς, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτός δεν είναι ο δρόμος που θέλει να διανύσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς φοβάται τις πιθανές συνέπειες από μία επίθεση αντιποίνων» που μπορεί να εξαπολύσει το ίδιο το Ιράν.

Γι αυτό ο Τζον Σπαρκς επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή αυτού που θα μπορούσε να γίνει μία σύγκρουση ισοδύναμων αντιποίνων, ένας πόλεμος ισοδύναμων αντιποίνων». Κάτι που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μετά την επέμβαση της Κέιτ Μίντλετον

«Ασπίδες»: Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση από ξηράς της επιχείρησης προστασίας εμπορικών πλοίων από τους Χούθι

Μπλίνκεν: Στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Ασκήσεις, Μπάιντεν –, Ιράν,mesi anatoli, askiseis, bainten –, iran