Καιρός: Κρύο, παγετός και χιόνια τις επόμενες μέρες – Δεύτερος «γύρος» κακοκαιρίας από την Παρασκευή, νέα «βουτιά» της θερμοκρασίας το Σάββατο (photos/video)

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας έφερε στη χώρα μας το πρώτο κύμα ψύχους.

Ωστόσο σύμφωνα με το meteo, από σήμερα αναμένεται σταδιακή εξασθένηση της ψυχρής εισβολής του καιρού, μετά τις τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν κυρίως πάνω από τα 500 μ υψόμετρο στην Κεντρική Ελλάδα

νωρίς το πρωί της Τετάρτης 10/1 και μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Η εικόνα από την κάμερα καιρού στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας στην Οίτη, δείχνει το χιονισμένο τοπίο με την κορυφή της Γκιώνας να δεσπόζει ολόλευκη στο φόντο:

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παγετός σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας νωρίς το πρωί.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Βουνάσα Γρεβενών (-6,4 βαθμοί Κελσίου). Ακολουθούν το Σέλι (-5,2), η Βλάστη Κοζάνης (-4,8), τα Κομνηνά Εορδαία (-4), το Τέροβο Ιωαννίνων (-3,8), η Βεύη Φλώρινας (-3,7), το Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-3,7) και το Μεσόβουνο Κοζάνης (-3,6).

Δεύτερο κύμα ψύχους

Το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα ψύχους το οποίο έρχεται από την Ουκρανία θα γίνει αισθητό από την Παρασκευή (12/1) και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο (13/1).

Δείτε LIVE:

Τα χαρακτηριστικά του δεύτερου κύκλου κακοκαιρίας είναι:

πτώση θερμοκρασίας άλλους 2-3 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτηθυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδαχιονοπτώσεις από τον Βόλο και νοτιότερα μέχρι 300 μέτρα. (θα επηρεαστούν τα βουνά την Αττικής και φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία και τα βόρεια προάστια).

Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτη: Αθήνα 9, Θεσσαλονίκη 7

Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο: Αθήνα 7, Θεσσαλονίκη 5

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Κυριακή

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ το Σάββατο αναμένεται νέα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας ενώ από την Κυριακή το θερμόμετρο θα αρχίσει ξανά να ανεβαίνει.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-01-2024

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από το μεσημέρι στη δυτική χώρα και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια και τα κεντρικά τους 7 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-01-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-01-2024

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί στα νότια θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-01-2024

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τις πρωινές ώρες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις και από το μεσημέρι βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα δυτικά. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: «Σκότωσα αυτόν που δηλητηρίαζε το παιδί μου» – Τα πρώτα λόγια του πατέρα που σκότωσε τον κουνιάδο του γιατί βίαζε την κόρη του (video)

Τροχαίο στη Χαμοστέρνας: Νεκρός Ολλανδός τουρίστας που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Το βαρύ κακοποιητικό παρελθόν του συντρόφου της Γεωργίας – Οι τέσσερις καταδίκες και οι μαρτυρίες που συγκλονίζουν (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα