Ιταλία: Απόδραση στο χωριό Λέριτσι, την πρωτεύουσα του «Κόλπου των Ποιητών» (photos/videos)

Για τους ταξιδιώτες που αναζητούν την έμπνευση στον επόμενο σταθμό τους, υπάρχουν δεκάδες λίστες με προτάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι λίστες αυτές περιορίζονται όταν το ζητούμενο είναι ο χαλαρός ρυθμός, η φυσική ομορφιά και οι τοπικές παραδόσεις. Τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να ψάξει τον επόμενο προορισμό του στον κατάλογο με τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου, που καταρτίζει ο Οργανισμός Παγκόσμιου Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Τα τελευταία τρία χρόνια ο UNWTO αναδεικνύει χωριά σε όλο τον κόσμο που «έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια διαφύλαξης του αστικού περιβάλλοντος και

προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής διαφορετικότητας, των τοπικών αξιών και των διατροφικών παραδόσεων».

Μέχρι τώρα ο κατάλογος του UNWTO περιλαμβάνει 54 χωριά, που επιλέχθηκαν με εννέα διαφορετικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η δέσμευσή τους στην οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το διαμάντι στον «Κόλπο των Ποιητών»

Στον κατάλογο του 2023, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το χωριό Λέριτσι, στην επαρχία Λα Σπέτσια της Ιταλίας.

Όσοι έχουν επισκεφτεί την περιφέρεια της Λιγουρίας γνωρίζουν την απαράμιλλης ομορφιάς θέα στην ανοιχτή θάλασσα που χαρίζει το Τσίνκουε Τέρε, τις πεντακάθαρες παραλίες και τα πολύχρωμα σπίτια της περιοχής. Αλλά λίγοι έχουν επισκεφτεί το χωριό Λέριτσι, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Λα Σπέτσια, η οποία αποτελεί κόμβο για τη μετάβαση στο Τσίνκουε Τέρε.

Το Λέριτσι δεν είναι κρυμμένο, αλλά δεν έχει και σταθμό τραίνων. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευθεί από τον μαζικό τουρισμό, από τον οποίον υποφέρουν κάποιες περιόδους του χρόνου οι γείτονές του.

Ίσως γι’ αυτό αποκαλείται πρωτεύουσα του «Κόλπου των Ποιητών». Δεν είναι τυχαίο που φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Μουσικό Φεστιβάλ Λέριτσι, τον Διαγωνισμό Ποίησης και πολλές εκθέσεις τέχνης.

credit: UNWTO

«Ανά τους αιώνες το Λέριτσι έχει υποδεχτεί σπουδαία ονόματα του πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της τέχνης που επέλεξαν  αυτό το μέρος για να εμπνευστούν», λέει ο δήμαρχος του Λέριτσι, Λεονάρντο Παολέτι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η ποιήτρια Πέρσι Σέλι, η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Πιερ Πάολο Παζολίνι. «Αυτή η κληρονομιά υπάρχει μέχρι σήμερα», λέει ο δήμαρχος.

Υποδειγματική διαχείριση του περιβάλλοντος

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει επίσης το Λέριτσι είναι ότι διατήρησε την παραδοσιακή αλιεία και δεν υπέκυψε στις σειρήνες της μαζικής αλιείας. «Το Λέριτσι έχει την παλαιότερη καλλιέργεια μυδιών στην Ιταλία, από τον 19ο αιώνα», λέει ο δήμαρχος Λεονάρντο Παολέτι στο BBC. Αλλά οι ντόπιοι αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι για να έχει μέλλον η αλιεία πρέπει να είναι βιώσιμοι και γι’ αυτό φροντίζουν πρωτίστως να προστατεύουν οι ίδιοι τις θάλασσες.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αποκαλείται «Smart Bay» και περιλαμβάνει επιστημονική έρευνα και συστηματική παρατήρηση των παραλιών και των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν απαγορευτεί τα πλαστικά μίας χρήσης και το κάπνισμα στις παραλίες.

Ποιος είναι ο στόχος; Όπως λέει ο UNWTO, το Λέριτσι θέλει «να γοητεύει τον επισκέπτη όχι μόνο με τη φυσική ομορφιά του, αλλά και ως μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας».

Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει το Λέριτσι να διαχειριστεί τη φήμη που αποκτά για να μην γίνει το επόμενο hot spot της ιταλικής Ριβιέρας, προσελκύοντας πλήθη τουριστών όπως το Κάπρι και το Φόρτε ντε Μάρμι.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Πηγαίνουν τα κατοικίδιά τους με κιμονό για ευλογία λόγω έλλειψης παιδιών (Video)

Brian Jones: Η άνοδος και η πτώση του πατέρα των Rolling Stones

Μολδαβία: Ο σκύλος της Μάγια Σάντου δάγκωσε το χέρι του Αυστριακού προέδρου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Απόδραση, Λέριτσι, Κόλπου, Ποιητών,italia, apodrasi, leritsi, kolpou, poiiton