Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στη Βρετανία εννέα ημέρες πριν το δημοψήφισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εννέα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, η πιθανότητα της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση βάζει φωτιά στο ντιμπέιτ και μεταφέρει τη συζήτηση στο θέμα της φυλής, της θρησκείας και της ανεκτικότητας γράφουν οι New York Times.

Οι υποστηρικτές της εξόδου, λένε ότι η ένταξη της Τουρκίας

θα δημιουργήσει ένα κύμα μουσουλμάνων μεταναστών στην Βρετανία και θα καταστήσουν τη χώρα πιο ευάλωτη στον μουσουλμανικό εξτρεμισμό. Όμως όπως γράφει η εφημερίδα η Τουρκία μπορεί να πιέζει για την ένταξή της, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια και η ένταξη εάν συμβεί, θα πάρει αρκετά χρόνια, εάν όχι δεκαετίες.

Η διαμάχη για την ψήφο στο δημοψήφισμα που έχει διχάσει τους συντηρητικούς του Κάμερον έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο φόβο. Οι υποστηρικτές της παραμονής δίνουν έμφαση στους οικονομικούς κινδύνους της εξόδου και οι υποστηρικτές του «όχι» εστιάζουν στο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρίσκο από τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην Βρετανία. Η πιο πρόσφατη ροή Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία είναι από την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ισπανία και την Ελλάδα γράφει η εφημερίδα.

Η καμπάνια υπέρ της εξόδου στο επίσημο φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε περίπου 40 εκατ. Βρετανούς, έχει ένα χάρτη που δείχνει την Ευρώπη να συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ και στρέφεται κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία φτωχή μουσουλμανική χώρα, θα είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ μετά τη Γερμανία και υποστηρίζουν ότι τα επόμενα 8 χρόνια θα εισρεύσουν 1 εκατ. Τούρκοι στην Βρετανία.

Στην καμπάνια υπέρ της εξόδου μπήκε και το μακελειό στο Ορλάντο, όταν μία μη επίσημη ομάδα υποστήριξης του Brexit με tweet προειδοποίησε για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και προέτρεψε για την έξοδο της χώρας πριν συμβεί κάτι παρόμοιο στη Βρετανία. Όμως η σκληρή κριτική που δέχθηκε, ανάγκασε την ομάδα να διαγράψει το συγκεκριμένο tweet.

Ο Trevor Phillips, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καμπάνια υπέρ της εξόδου είναι ευθέως προκατειλημμένη, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών Charles Falconer, είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι επικίνδυνοι και πυροδοτούν τον ρατσισμό.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απολύτως τρομακτικοί» είπε ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Tim Farron, και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου είναι διχαστική και δεν έχει θέση στην βρετανική κοινωνία.

Η Yvette Cooper, βουλευτής των Εργατικών κατηγόρησε τους επικεφαλής της εκστρατείας τον υπουργό Δικαιοσύνης Michael Gove και τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Boris Johnson ότι θέτουν την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο και τόνισε ότι είναι απολύτως υπερβολικές οι απόψεις τους ότι η Τουρκία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020.

Η κ. Cooper είπε ότι η συζήτηση είναι ντροπιαστική από τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πολλά χρόνια μακριά από την ένταξή της στην ΕΕ και κάθε μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών εχθρών της, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Στο παρελθόν ο Κάμερον είχε υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν η χώρα εκπλήρωνε τους όρους, όμως τόσο ο Κάμερον όσο και ο υπουργός οικονομικών Όσμπορν έχουν δηλώσει ότι η ένταξη δεν είναι πιθανή να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η Ελλάδα και η Κύπρος συμφωνήσουν. Ο Όσμπορν μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ όσο ζει και όπως συμπληρώνει η εφημερίδα είναι μόλις 45 ετών.

Σε απάντηση η καμπάνια υπέρ της εξόδου, αρνείται τις κατηγορίες για ρατσισμό και καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της για την ένταξη της Τουρκίας. Το θέμα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας κυριάρχησε για άλλη μία φορά στην επικαιρότητα με μία «μυστική συμφωνία» με την Τουρκία που διέρρευσε και ανέφερε ότι 1,5 εκατ. Τούρκοι θα έχουν ειδικό καθεστώς βίζας και θα μπορούν να ζήσουν στην Βρετανία. Η κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα και μίλησε για επιλεκτική διαρροή τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και όποια συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, δεν αφορά την Βρετανία.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμα ΒρετανίαΤουρκίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα