Η Μέρκελ δεν θα κάνει το χατίρι της Μέι - Σκληρή Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Βρετανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει σκληρύνει σημαντικά την ρητορική της για το Brexit. Μιλώντας σε ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών είπε ότι οποιαδήποτε εξαίρεση στους κανόνες της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς θα αποτελούσε μία συστημική πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ, γράφει ο Guardian.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου αντανακλούν μία προφανώς πιο σκληρή στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη Βρετανία μετά και τις δηλώσεις

της Βρετανίδας πρωθυπουργού η οποία είπε ότι το διαζύγιο και τυπικά θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2017 και οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα είναι επώδυνο.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε στις γερμανικές εταιρείες για να δείξει ότι υπάρχει ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην κοινή αγορά προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή των Ευρωπαϊκών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

«Εάν κάνουμε εξαιρέσεις για μία χώρα αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα ζητήσουν περιορισμούς και ειδικές ρυθμίσεις στη μετακίνηση των πολιτών και αυτό θα δημιουργήσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» είπε η Μέρκελ.

Το χειροκρότημα που δέχθηκε η Μέρκελ, όπως γράφει ο Guardian θέτει ένα σοβαρό ερώτημα σε αυτούς που θεωρούσαν ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα ασκήσουν πιέσεις για ειδική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.

O Markus Kerber, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης βιομηχάνων είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις, η κοινή αγορά και η αλληλεγγύη με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο σοβαρά ζητήματα από τις εμπορικές σχέσεις των γερμανικών εταιρειών με τη Βρετανία.

Και ο Joseph Muscat, πρωθυπουργός της Μάλτας, χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, είπε στον Guardian ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να διαπραγματευθεί τις τέσσερις Ευρωπαϊκές ελευθερίες, την ελεύθερη μετακίνηση των αγαθών, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και των ατόμων. Αυτές οι αρχές είναι η βάση για οτιδήποτε κάνει η ΕΕ είπε και πρόσθεσε ότι η ιδέα ότι η Βρετανία μπορεί να επανέλθει με μία ευνοϊκή συμφωνία δεν είναι αποδεκτή».

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΜέρκελΜέιΜέρκελ για BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα