Η Κλίντον έχασε αλλά έσπασε όλα τα ρεκόρ διαφοράς ψήφων από τον Τραμπ - Μπορούν οι εκλέκτορες να τη στείλουν στον Λευκό Οίκο;

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χίλαρι Κλίντον είναι σε πορεία να καταγραφεί ως η υποψήφια που έχασε τις εκλογές συγκεντρώνοντας πολλές περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό της, περισσότερες από κάθε άλλο χαμένο υποψήφιο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών αναμένεται με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης να κερδίσει τουλάχιστον 2 εκατ. ψήφους περισσότερες σε σχέση με τον νικητή των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαφορά είναι η μεγαλύτερη που

έχει καταγραφεί στην ιστορία ενός υποψηφίου που έχασε τις εκλογές, όμως δεν είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά ψήφων που είχαν καταφέρει ο Κλίντον και ο Ομπάμα.

Η Κλίντον έχει ήδη κερδίσει ένα εκατομμύριο περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ, περισσότερες από αυτές που είχε κερδίσει ο Κέννεντι ο οποίος θεωρείται ο πιο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 4,3 εκατ. Αμερικανοί έχουν υπογράψει έκκληση με την οποία καλούν το εκλεκτορικό σώμα να αλλάξει την απόφασή του και να ψηφίσουν υπέρ της Κλίντον, καθώς όπως τονίζουν ο Τραμπ δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αξιώματος.

Οι αμερικανικές εκλογές κρίνονται από τον αριθμό των εκλεκτόρων που κερδίζει κάθε υποψήφιος. Το εκλεκτορικό σώμα των 538 εκλεκτόρων διαμορφώνεται από κάθε πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό της, με τον υποψήφιο που προηγείται στις ψήφους να κερδίζει όλους τους εκλέκτορες της Πολιτείας, ανεξάρτητα από τη διαφορά των ψήφων.

Κάποιες πολιτείες αναγκάζουν τους εκλέκτορες να ψηφίζουν με βάση την απόφαση της πολιτείας αλλά κάποιοι θεωρητικά μπορούν να ψηφίσουν διαφορετικό υποψήφιο, αν και μπορεί αυτή η επιλογή να τιμωρηθεί με ένα μικρό πρόστιμο.

Περίπου 179 εκλέκτορες δεν έχουν ευθυγραμμίσει την ψήφο τους με βάση την πολιτεία που τους εξέλεξε σε 22 διαφορετικές περιπτώσεις στην ιστορία της χώρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει ανατραπεί ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

εκλογές ΗΠΑεκλέκτορεςεκλεκτορικό σώμαδιαφορά ψήφων ΚλίντονHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα