Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το Brexit

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν πως θα μπορέσουν να διαβεβαιώσουν ότι το ενδεχόμενο Brexit δεν θα επηρεάσει την ήδη αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, γράφουν οι Financial Times.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι διαθέτει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει

τις άμεσες επιπτώσεις από το Brexit και την επακόλουθη παγκόσμια οικονομική αναταραχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα είναι μακροπρόθεσμο και σύμφωνα με αναλύσεις θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πισωγύρισμα για την Ένωση από την περίοδο της ίδρυσής της, πριν από 60 χρόνια, καθώς όχι απλά θα περιορίσει τη διάθεση για περισσότερη ενσωμάτωση αλλά θα απελευθερώσει δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην αποσύνθεση.

«Το να χάσεις τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνει σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχύσει την αντίθεση στην Ευρώπη τουλάχιστον σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσεγγίσεις το Brexit από μία σημαντική κρίση για την ΕΕ» είπε ο Robert Shapiro, διευθυντής της Sonecon εταιρείας συμβούλων δημόσιας πολιτικής. «Όποιος νομίζει ότι το Brexit είναι απλά ένα μικρό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί δεν καταλαβαίνει την πολιτική ή την οικονομία» προσθέτει.

Η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες αθροίζουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το χειρότερο σενάριο μιας παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής και επιχειρούν να ανταποκριθούν στην κρίση με ένα δίκτυο διαθέσιμο σε όλες τις τράπεζες ανεξαρτήτως συνόρων και ζωνών ώρας, όπου θα μπορούν να γίνονται συναλλαγές σε νομίσματα.

Μετά από χρόνια στη διαχείριση κρίσεων και συζητήσεων ανάμεσα στους υπεύθυνους της ΕΚΤ και τους μεγαλύτερους δανειστές της Ένωσης, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη δομή είναι έτοιμη να λειτουργήσει για να αποτρέψει πιθανές ελλείψεις στην ρευστότητα του ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει κάνει το ίδιο και με την τράπεζα της Αγγλίας επιτρέποντας στις Βρετανικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στο ευρώ, και έχει μακρόχρονη δέσμευση ότι θα προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε ευρώ στις τράπεζες της ευρωζώνης, από τη στιγμή που οι δανειστές έχουν εχέγγυα για να στηρίξουν τα δάνεια.

Μία κατάρρευση της εμπιστοσύνης δεν είναι το βασικό σενάριο των πολιτικών και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να απελευθερώσει κίνητρα εάν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αυξηθεί απροσδόκητα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ντράγκι είναι ότι μία πιθανή έξοδος θα πυροδοτήσει τον ευρωσκεπτικισμό σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο κάτι που θα προκαλέσει εμπόδια στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης η οποία είναι απαραίτητη για να κάνει το ευρώ πιο σταθερό και βιώσιμο.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το πώς πρέπει να αντιδράσουν. Ο Σόιμπλε έχει πει ότι θα ήταν τρελό να απαντήσεις στο Brexit με περισσότερη ενσωμάτωση. Οι φόβοι για την μελλοντική συνοχή της ΕΕ έχουν αρχίζει να γίνονται σαφείς στις χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Την ώρα που οι απαιτήσεις των επενδυτών για ασφάλεια έχουν οδηγήσει τα γερμανικά επιτόκια σε νέο χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία ξεπούλησαν καθώς οι πιθανότητες για το Brexit αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ μπορεί να απαντήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού των περιφερειακών χωρών ενεργοποιώντας το πρόγραμμα αγοράς χρέους αυτών των χωρών που στη θεωρία μπορεί να αφορά απεριόριστα ποσά.

Ο Ντράγκι έδωσε σήμα ότι μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα κρατών αξίας 80 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα και σκοπεύει να συνεχίσει έτσι τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για ν αυξήσει τον πληθωρισμό στον στόχο για λίγο κάτω από το 2%. Όμως υπάρχουν ανησυχίες ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να είναι η θεραπεία για την πολιτική αβεβαιότητα. Χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα είναι η ΕΕ σε μερικά χρόνια από τώρα, η εμπιστοσύνη μπορεί να εξαφανιστεί ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΕΚΤ.

«Εάν οι επενδυτές αρχίσουν να σκέφτονται ότι υπάρχει μικρότερη δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, τότε η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει τα πάντα» είπε ο Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA. «Εάν υπάρξει υποψία αδυναμίας, τότε οι αγορές θα χρειαστούν μία πολιτική δήλωση προθέσεων από τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Βρετανίαδημοψήφισμα ΒρετανίαBrexitHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα