Η εικόνα της Βρετανίας την Παρασκευή δεν θα είναι όμορφη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ μακρύ βράδυ, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι οι υπέρμαχοι της παραμονής και της εξόδου βρίσκονται στο 50%, ακόμη και οι τελευταίες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, αν και στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα υπέρ της παραμονής, υπογραμμίζουν ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις για τον τελικό νικητή, γράφει στον Independent

ο John Curtice, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Strathclyde.

Φυσικά, προσθέτει, κανείς από αυτούς που θυμούνται την υποβάθμιση των δημοσκόπων στο ποσοστό των Συντηρητικών στις τελευταίες γενικές εκλογές δεν θα εμπιστευόταν και τόσο τα νούμερα. Μπορεί η μία ή η άλλη πλευρά να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα.

Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει η Βρετανία είναι πιθανό να μοιάζει σοβαρά διχασμένη την Παρασκευή το πρωί.

Οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι υπέρ της εξόδου. Επίσης οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία είναι πιθανό να ψηφίσουν σε μεγάλα ποσοστά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ από την Αγγλία και την Ουαλία.

Την ίδια ώρα πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι και βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της ΕΕ, αφήνοντας το κόμμα με πληγές που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επουλωθούν.

Εάν η χώρα ψηφίσει υπέρ της παραμονής θα το έχει κάνει παρά τις ανησυχίες για το μέγεθος της μετανάστευσης, εάν ψηφίσει να φύγει θα έχει αγνοήσει τις οικονομικές προειδοποιήσεις και τις επιπτώσεις της εξόδου, αυτό κάνει πιο δύσκολη την απόφαση για κάποιον να ψηφίσει υπέρ της εξόδου για τις συνέπειες στο ελεύθερο εμπόριο και τις μετακινήσεις.

Η συμμετοχή στις κάλπες αναμένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ, συμπληρώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι αυτό θεωρείται από πολλούς ότι θα ευνοήσει το στρατόπεδο της παραμονής, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Είναι δύσκολο προσθέτει να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα νωρίς γιατί δεν έχουν υπάρξει ανάλογες αναμετρήσεις για να συγκριθούν τα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα εάν η μάχη είναι αμφίρροπη το πιο πιθανό είναι ότι η νύχτα θα είναι πολύ μεγάλη και η καταμέτρηση μπορεί να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 8 το πρωί. Και χώρα όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης που παρακολουθεί το δημοψήφισμα θα είναι ήδη εξαντλημένη.

Βρετανίαδημοψήφισμα ΒρετανίαBrexitHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα