Ο... μαγικός αριθμός 200

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Υπό τη σκιά του βρετανικού δημοψηφίσματος σήμερα στο Μαξίμου πραγματοποιούνται τρεις κρίσιμες επαφές με επίκεντρο πρωτίστως τον εκλογικό νόμο και δευτερευόντως τη συνταγματική αναθεώρηση.Ύστερα από την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των διερευνητικών επαφών αύριο, τη σκυτάλη παίρνει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομάδα των 53 να σηκώνει «παντιέρα» υπέρ της

απλής και άδολης αναλογι­κής, ως το μόνο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που επιπλέον έχει χαρακτήρα αξιακό για την Αριστερά.

Το Μαξίμου πάντως εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές με βάση την αριθμη­τική των 200 ψήφων που απαιτούνται για να έχει ο εκλογικός νόμος άμεση ισχύ (από τις αμέσως επόμενες εκλογές), ενώ τεί­νει να παρουσιάζει ως εκδοχή της απλής αναλογικής μια μείωση του μπόνους σε συνδυασμό με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Αν καταστεί εφικτό η αριθμητική να «κουμπώ­σει» και με τη συνέπεια στην αξιακή θέση της Αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής, ακόμη καλύτερα για την κυβέρνηση, που θα μπορεί να ισχυριστεί ότι στα μεγάλα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα διατηρεί το αριστερό - δημοκρατικό της προφίλ.

Δεν πολυβγαίνουν τα κουκιά

Το μπαράζ συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων - πλην της Χρυσής Αυγής - εγκαινιά­στηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ και συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο. Σήμερα ακολου­θούν τα ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα (12 μ.), με τη Φώφη Γεννηματά (4 μ.μ.) και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (6 μ.μ ). Οι επαφές ολοκληρώνονται αύριο με τον Βασίλη Λεβέντη (10 π.μ.) και τον Σταύρο Θεοδωράκη (12 μ.).

Τι περιμένουμε από τις συναντήσεις αυτές; Επί της ουσίας λίγα πράγματα. Καταρχάς, τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης αργούν: θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί η κυβερνητική πρό­ταση και ύστερα τα υπόλοιπα κόμματα θα τοπο­θετηθούν με τις δικές τους προτάσεις.

Ως προς τον εκλογικό νόμο, αφενός οι πρώτες συναντήσεις είναι διερευνητικές προθέσεων, αφετέρου, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις υπέρ της αναζήτησης συναινέσεων, πραγματο­ποιούνται σε περιβάλλον πόλωσης (που καλλι­εργείται και από την κυβέρνηση και από τη Ν.Δ.), καχυποψίας ως προς τις κυβερνητικές σκοπιμότητες και επακόλουθης αδυναμίας να επιτευ­χθεί με άνεση (και χωρίς το στίγμα της υποβοή­θησης από τη Χρυσή Αυγή) ο στόχος της συγκέ­ντρωσης των 2/3 των βουλευτών για να ισχύσει ο νέος νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέ­τρηση: εκτός της Ν.Δ., που δεν συζητάει αναλο­γικότερο εκλογικό σύστημα, πολλά είναι τα προ­βλήματα με το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ειδικότερα:

- Ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλ­ληνες δηλαδή, συζητά ένα αναλογικότερο εκλο­γικό σύστημα και θέτει ως εκ των ων ουκ άνευ τη διατήρηση του ορίου του 3%.

- Το ΠΑΣΟΚ θέλει απλή αναλογική, με διατή ρηση του ορίου του 3% χωρίς μπόνους, εκτός αν κάποιο κόμμα παίρνει από 40% και πάνω. Με άλλα λόγια, το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους εδρών μόνο στα πρόθυρα της αυτοδυναμί­ας, ώστε να την πετύχει και να αποκλειστούν οι εκλογικές συνεργασίες. Η πρόταση αυτή θεω­ρείται ότι κινείται κοντά στο βασικό κυβερνητικό σενάριο «αναλογικότερου» νόμου (με βάση βέ­βαια τις διαρροές, και όσα δημοσίως διατυπώνει ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πα­ναγιώτης Κουρουμπλής).

- Το ΚΚΕ θέλει «απλή και άδολη» αναλογική, με κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή (3%) ενώ διαφωνεί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, υπό το σκεπτικό ότι με την κατάτμηση των περιφερειών υπεισέρχεται ο παράγοντας του τυχαίου και δεν θα μπορεί το κόμμα να καθορίσει πού θα κατεβάσει τους υποψηφίους που επιθυμεί να στελεχώσουν την Κοι­νοβουλευτική του Ομάδα, αλλά ούτε θα μπορεί να υπολογίσει σε ποια περιφέρεια εκλέγεται ο γε­νικός γραμματέας.

- Το Ποτάμι θέτει ως κυρίαρχο κριτήριο τη δυ­νατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, ως εκ τούτου απορρίπτει την απλή και άδολη αναλογική, ενώ δεν συζητά και την κατάργηση του ορίου εισόδου στο 3% με το επιχείρημα ότι θα γεμίσει η Βουλή με «κόμματα διαμαρτυρίας του 1%». Προτείνει ένα αναλογικότερο σύστημα όπου σε κάθε 2% της εκλογικής δύναμης ενός κόμματος να αντιστοιχεί μπόνους μίας έδρας (20 έδρες για το 40%, 15 έδρες για 30% κ.ο.κ.).

- Η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με τα όσα δη­μοσίως διατυπώνει ο Βασίλης Λεβέντης, τάσσε­ται υπέρ της απλής αναλογικής με πλήρη κατάρ­γηση του μπόνους.

- Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ο «άγνω­στος χ» της Χρυσής Αυγής, η οποία μέχρι στιγ­μής δεν έχει πάρει θέση και δημιουργεί προβλη­ματισμό στον βαθμό που, για παράδειγμα, μπο­ρεί, αν συνταχθεί με την πρόταση για έναν ανα­λογικότερο νόμο, να κόψει τις γέφυρες με τα κε­ντρώα κόμματα, τα οποία θα κατηγορηθούν από τη Ν.Δ. για αντιδημοκρατική συμπαιγνία με την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή σε βάρος της.

Πίσω απ’ τις γραμμές

Πέρα όμως από τις όποιες δυσχέρειες προκύ­πτουν από τις διαφορετικές αντιλήψεις των πο­λιτικών κομμάτων, στη συζήτηση υπεισέρχονται και τα στοιχεία της κυβερνητικής και της αντιπο­λιτευτικής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση με το άνοιγμα της συζήτησης φαίνεται να στοχεύει στην αναδιάταξη του πο­λιτικού τοπίου με στόχο τις μελλοντικές συνερ­γασίες, δημιουργώντας προβλήματα συνοχής στον ενδιάμεσο κεντρώο χώρο λόγω των διαφο­ρετικών απόψεων που παρουσιάζονται στο εσω­τερικό τους (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) πιέζοντας σε ξεκαθαρίσματα στρατηγικού προσανατολισμού, ενώ προς τα αριστερά της αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον «εκβιασμό» περί απώλειας της ευκαιρίας να εφαρμοστεί η απλή αναλογική ή εν πάση περιπτώσει ένα σύ­στημα πιο κοντά στην απλή αναλογική.

Εν προκειμένω το ΚΚΕ δεν πτοείται και ήδη ο Κουτσούμπας έχει προκαταλάβει τη σχετική συ­ζήτηση λέγοντας ότι, σύμφωνα με συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό πριν από λίγο και­ρό - εκεί τού είχε ζητηθεί συναίνεση στον εκλογι­κό νόμο -, δεν προκύπτει ξεκάθαρη θέση υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής κι επομέ­νως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγυήσεις.

Από την άλλη, στη Ν.Δ. επικρατεί κομφούζιο:

- Θέλει εκλογές, παρότι τώρα μόλις εξήγγειλε ότι θα επεξεργαστεί στοιχεία ενός κυβερνητικού προγράμματος, με το οποίο υποτίθεται ότι ήδη θα κυβερνούσε αν το αίτημά της για εκλογές είχε γίνει δεκτό και τις κέρδιζε!

- Θέλει εκλογές, παρότι η ίδια εισηγείται πολιτι­κή σταθερότητα και μάλιστα προτείνει πενταετή κυβερνητική θητεία!

- Προειδοποιεί τα άλλα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς να μη συναινέσουν σε κυβερνητική πρόταση για αναλογικό εκλογικό νόμο, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα τα απο­κλείσει από μελλοντικές κυβερνητικές συνεργα­σίες - και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι αυτή η θέ­ση τής αφήνει ως μοναδικό πιθανό εκλογικό εταί­ρο τη... Χρυσή Αυγή.

Μ' αυτά και μ' αυτά είναι ένα ερώτημα το πώς θα μαζευτούν οι 200 ψήφοι...

ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΤο ΠοτάμιΜαξίμουσυναντήσειςεκλογικός νόμοςIssue: 1922Issue date: 23-06-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα