Γενικεύεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Στο πλευρό της Χαμάς η Χεζμπολάχ – «Έτοιμη» για επέμβαση αν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Την ώρα που στενεύουν τα περιθώρια για την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, πολλοί Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της πόλης εντός 24 ωρών, με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία διστάζει. Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το βόρειο Ισραήλ και καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αυξημένη ανησυχία υπάρχει για γενίκευση της σύρραξης

στη Μέση Ανατολή, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Ιράν, τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία και τις αψιμαχίες με τον Λίβανο. Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δηλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι “πλήρως έτοιμο” να συνεισφέρει στις μάχες.

“Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

“Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό”, είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Όμως πηγές λένε πως η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα τις κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένου εύρους, αποτρέποντας μια μεγάλη υπερχείλιση στον Λίβανο, ενώ παράλληλα κρατάει απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κάσεμ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μιλάει δημόσια για τη βία. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

“Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;” είπε ο Κάσεμ. “Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε”, είπε.

Το BBC μεταδίδει πως εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, φορτωμένα με υπάρχοντα, αυτοκίνητα με στρώματα απλωμένα πάνω τους οδεύουν προς τα νότια της Γάζας μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια και όπως αλλιώς μπορούν.

Évacuation en masse des habitants de Gaza vers le sud de la bande pic.twitter.com/YPZp5sJy9y

— LesNews (@LesNews) October 13, 2023

Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός έριξε χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

WATCH: Israel military dropped 'THOUSANDS' of flyers on Gaza warning residents to flee "immediately" to the south pic.twitter.com/fyguO0XOsO

Insider Paper (@TheInsiderPaper) October 13, 2023

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Les habitants de la ville de #Gaza évacuent leurs maisons et se dirigent vers le sud du territoire après l'avertissement de l'armée israélienne ordonnant l'évacuation sous 24 heures vers le sud de "tous les civils" de la ville de Gaza #AFPTVertical #AFP pic.twitter.com/vlHccqulLB

— Agence France-Presse (@afpfr) October 13, 2023

Πάντως, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αποφάσισε να μην εκκενώσει το νότιο τμήμα της Γάζας παρά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση.

«Η απόφαση έχει ληφθεί… δεν θα φύγουμε. Οι γιατροί μας θα συνεχίσουν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον θάνατο μόνοι τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση ήρθε πρώτα από τον ΟΗΕ καθώς ανέφερε ότι είναι «αδύνατο» για τους Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν την προειδοποίηση εκκένωσης του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η αντίδραση της Χαμάς στη διαταγή εκκένωσης ήταν άμεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα τζιχάντ κήρυξε η Χαμάς – Μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιο είναι το σχέδιο για την Γάζα (Video)

Γάζα: Ισραηλινό «τελεσίγραφο» στους αμάχους για εκκένωση – «Σκοτώσατε ομήρους με τους βομβαρδισμούς», απαντά η Χαμάς (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενικεύεται, Μέση Ανατολή, Χαμάς, Χεζμπολάχ – Έτοιμη, Ισραήλ, Γάζα,genikevetai, mesi anatoli, chamas, chezbolach – etoimi, israil, gaza