Επιστολική ψήφος: Ο αιφνιδιασμός έφερε απομόνωση της κυβέρνησης – Οι όροι της αντιπολίτευσης για συναίνεση

Σε πολιτική απομόνωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή τορπιλίζοντας τη συναινετική πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με την προχειρότητα που χειρίστηκε το κορυφαίο ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

Το νομοσχέδιο ωστόσο, που καθιερώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα θα «περάσει» αφού δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Στην ονομαστική ψηφοφορία

που θα διεξαχθεί σήμερα ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ, μόνον οι γαλάζιοι βουλευτές και η Πλεύση Ελευθερίας θα το στηρίξουν.

Αιτία για το «φιάσκο» απώλειας της θετικής επί της αρχής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε η αιφνιδιαστική όσο και εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές που μετέβαλλε άρδην τη βούληση τους να το ψηφίσουν, παρά τις ενστάσεις που διατηρούσαν.

Τα κόμματα καταλογίζουν στην κυβέρνηση αλαζονεία και στη Νίκη Κεραμέως άτσαλους χειρισμούς που θεώρησε ότι τα 226 «κουκιά» που εξασφάλιζε για το νομοσχέδιο θα πήγαιναν και στην «κάλπη» της τροπολογίας, αλλά φαίνεται, όπως συμπληρώνουν, ότι η υπουργός Εσωτερικών εκτιμούσε πως είχε λευκή επιταγή να προχωρήσει, χωρίς να υπολογίσει τον ξενοδόχο. Μόνον η Πλεύση Ελευθερίας παρέμεινε στο κάδρο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πάντως, να ζητά πάντως, να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία για τις εθνικές εκλογές προκειμένου να έρθει ως νομοσχέδιο. «Όταν θα έρθει κανονικά νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, θα ψηφίσουμε και πάλι θετικά, όμως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε αυτό το πλαίσιο, αποσύρετέ την και να το καταθέσετε ως σχέδιο νόμου μετά τις ευρωεκλογές», είπε.

Η υπουργός Εσωτερικών επαναλάμβανε στις τοποθετήσεις της, πως όταν διεφάνη η στήριξη στην επιτροπή θεώρησαν στην κυβέρνηση χρέος τους να επεκτείνουν τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές.

Νωρίς το απόγευμα πάντως, στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου κυκλοφόρησε η φήμη πως ο πρωθυπουργός θα προσερχόταν στη Βουλή, σήμερα Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί το συζητούμενο νομοσχέδιο, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στο πρόγραμμα του ωστόσο, που έγινε γνωστό λίγο αργότερα δεν περιλαμβάνεται ομιλία στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν «τσίμπησαν» στον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μεταβολής της θετικής τους στάσης, η οποία επιβεβαιώθηκε με τις ομιλίες του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Θεωρήσατε τη συναίνεση μας ένα πάσο, ένα ελευθέρας για να το χρησιμοποιήσετε για τους κομματικούς σας σκοπούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να επισημάνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε μπροστά το θέμα της εκλογικής εξυπηρέτησης. «Είπαμε ότι θα κάτσουμε να το συζητήσουμε, παρά τα σοβαρά ελλείματα. Αυτό υποδηλώνει και η στάση μας επί της αρχής στις Επιτροπές, ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι πολύ σημαντικό για να ασχοληθούμε με τα δικά σας λάθη», είπε, ζητώντας να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατέθεσε την τροπολογία που είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2023 και η οποία προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι περιφέρειες ορίζονται σε Ευρώπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, χωρών Ωκεανίας-Απω Ανατολή και Υπόλοιπων χωρών, στις οποίες θα κατανέμονται 4 έδρες βουλευτών Επικρατείας για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.

Με επικριτική διάθεση και διαμηνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο κομπάρσος της κυβέρνησης, εμφανίστηκε o Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας δύο προϋποθέσεις για να παραμείνει στη γραμμή του «ναι» το ΠΑΣΟΚ, αφενός να αποσυρθεί η τροπολογία που ούτως ή άλλως δεν περνάει αφού δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση 200 ψήφων και αφετέρου να ενσωματωθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διευκόλυνση εντός της επικράτειας, μόνον όσων εκλογέων δεν μπορούν αποδεδειγμένα να έχουν φυσική παρουσία στις κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

«Να αποσυρθούν το άθλιο και επικίνδυνο νομοσχέδιο και η τροπολογία» ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κατ’ αρχήν θετική στάση αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας που το στηρίζει. Τα αίματα άναψαν στην ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου που ισχυρίστηκε ότι «έρχεται νοθεία», χαρακτηρίζοντας την επιστολική ψήφο μέγα έγκλημα που φαίνεται, όπως είπε, και από τις τέσσερις κίτρινες κάρτες που έδειξε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που θύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Το 2019 συμφωνήσατε με την επιστολική ψήφο, σωστά; Σωστά. Το 2021, ξανασυμφωνήσατε. Το 2023, διαφωνήσατε, γιατί; Τρία νουμεράκια, τρεις αριθμοί 0,94%. Αυτοί είστε, αυτό σας νοιάζει», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, αποδίδοντας την κυβίστηση Βελόπουλου στο ποσοστό που πήρε η Ελληνική Λύση από τους απόδημους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Για επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια της ΝΔ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για να δηλώσει κάποιος αν θέλει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και οι φάκελοι φεύγουν από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους εκλογείς. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περίπου 20 ημέρες –πριν τις εκλογές- να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο. Για να γίνει δεκτή η ψήφος πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5.00.

Διαβάστε επίσης:

Επιστολική ψήφος: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Χρυσοχοΐδης: Ανοίγουν τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου – Ρεαλιστική η συνεργασία με τις ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την κήρυξη «συνορεύουσας ζώνης» από τη Λιβύη: «Όχι» στην έμμεση επαναφορά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Keywords
Τυχαία Θέματα