ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην επιστολική ψήφο μετά την απόπειρα Κεραμέως να παγιδεύσει την αντιπολίτευση – Με συντονισμένα βήματα η αλλαγή πλεύσης

Σε αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επιστολική ψήφο μετά την προσπάθεια Κεραμέως να παγιδεύσει την αντιπολίτευση με την εκπρόθεσμη τροπολογία το απόγευμα της Δευτέρας, και μάλιστα το έπραξε με συντονισμό και χωρίς φάλτσα.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της πρώτης του αντίδρασης, αφού ήρε χθες την συναίνεση επί της αρχής που έδωσε στη συζήτηση στις Επιτροπές, μετά τον αντικοινοβουλευτικό

αιφνιδιασμό, πλέον αναμένεται να καταψηφίσει αν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει τις τροπολογίες που κατέθεσε, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί. Άλλωστε η υπουργός χαρακτήρισε αντισυνταγματική την λογική της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις 4 περιφέρειες, διότι όπως είπε συνεπάγεται διαφορετική βαρύτητα για την ψήφο των αποδήμων έναντι των εκλογέων του εσωτερικού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά μετέβαλε τη στάση προκειμένου να μη νομιμοποιήσει την αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς γενίκευσης της επιστολικής ψήφου, συμπλέοντας με την γενικότερη κατακραυγή από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, κατηγόρησε την υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση για «κουτοπονηριά», ασυνέπεια, μικροκομματική σκοπιμότητα, επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς, κλπ. καταλογίζοντάς της επιπλέον πως είναι εκείνη που τορπίλισε την συναίνεση.

Δεν δυσκολεύτηκε δε να περάσει από το «ναι» επί της αρχής στην συνολική καταψήφιση, όχι μόνο της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά και του νομοσχεδίου συνολικά. Σε σχέση με την βασική αντίφαση του να στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο ενώ στην συνέχεια ψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε την εξήγηση πως το «ναι» επί της αρχής εξέφραζε την διάθεση συναίνεσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και άρα τη διάθεση να προσπεράσει «τα ελλείμματα» του νομοσχεδίου και τα λάθη της κυβέρνησης βάζοντας πάνω απ’ όλα το δικαίωμα των πολιτών στο εκλέγειν και το εκλέγεσθε και όχι το εκλογικό όφελος όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Από εκεί και πέρα τόσο ο πρόεδρος της ΚΟ όσο και τα άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη, ανέδειξαν από τη μία τα προβλήματα του νομοσχεδίου (τα οποία είχαν εντοπίσει, αλλά όπως αναφέρθηκε, έβαλαν στην άκρη προς χάριν της συναίνεσης) και από την άλλη παρέθεσαν ως τεκμήριο συναίνεσης και διαλόγου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσπάθεια να συμβάλει με προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε.

Την αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησαν στη Βουλή και σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η τομεάρχης Εσωτερικών και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, ο τομεάρχης Εργασίας Γιώργος Γαβρήλος, ο τομεάρχης ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Καραμέρος, και η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επίσης παραβρέθηκε στη Βουλή για να παρακολουθήσει την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου και με ανάρτησή του λίγο αργότερα έδωσε την απάντησή του στην κ. Κεραμέως η οποία επιχείρησε να προκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκθέσει τον πρόεδρό του ως ανακόλουθο λέγοντας πως οι απόδημοι ένα ερώτημα θα έχουν για κείνον «γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ;».

Κασσελάκης στη Βουλή για στήριξη της ΚΟ

Με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε εξηγώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόβαλε το ομαδικό στοιχείο – απόρροια των Σπετσών σημειώνοντας «Με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την Γιώτα Πούλου, τομεάρχη εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο».

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διευκολύνει την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και του εσωτερικού στις ευρωεκλογές, παρέπεμψε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ηλεκτρονικό κατάλογο και την τροπολογία για 4 περιφέρειες των αποδήμων, καταλόγισε στην κυβέρνηση αντικοινοβουλευτική πρακτική, «ασυνέπεια» και «ανεπάρκεια» και πέταξε το μπαλάκι του διαλόγου και της συναίνεσης στην κυβέρνηση: Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;».

Μία τροπολογία συν τρεις προτάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε, μετά τις εξελίξεις του τελευταίο εικοσιτετράωρου, τροπολογία που είχε καταθέσει το καλοκαίρι και δίνει στους απόδημους το δικαίωμα του εκλέγεσθε. Η τροπολογία προβλέπει ότι τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό: α) Ευρώπης, β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και δ) Υπολοίπων χωρών.

Κατέθεσε επίσης τρεις προτάσεις:

–Τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική διευκόλυνση των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπου και αν βρίσκονται εντός της χώρας.

-Να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για την επιστολική ψήφο για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός Επικρατείας αλλά και για τους διαμένοντες εκτός Επικράτειας.

–Σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας των εκλογικών διαδικασιών.

Φάμελλος: Δυναμιτίσατε τη συναίνεση – οι 3+1 απαράβατοι όροι

Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας και στις αιτιάσεις της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πως ψήφισε θετικά επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που θεωρεί αντισυνταγματικό εξήγησε πως το επί της αρχής εξέφραζε την διάθεση συναίνεσης και το ότι έβαλε πάνω από τις ενστάσεις του αλλά και τα λάθη της κυβέρνησης.

Εμείς δεν βάλαμε μπροστά το θέμα της εκλογικής μας εξυπηρέτησης, είπε, αντιθέτως, συνέχισε «είπαμε ότι θα κάτσουμε να το συζητήσουμε, παρά τα σοβαρά ελλείματα. Αυτό υποδηλώνει και το επί της αρχής στις Επιτροπές ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι πολύ σημαντικό για να ασχοληθούμε με τα δικά σας λάθη».

«Θεωρήσατε ότι η συναίνεσή μας είναι ένα πάσο, ένα ελευθέρας για να το χρησιμοποιήσατε για τους κομματικούς σας σκοπούς» υπογράμμισε.

Εμείς με τη συνταγματική πρόβλεψη συμφωνούμε, και με την αρχή της αμεσότητας και της μυστικότητας και με την εξαίρεση του κανόνα για τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όσους και όσες αδυνατούν αποδεδειγμένα να προσέλθουν. Εσείς δεν δεχτήκατε τίποτα αντιθέτως προκαλείτε εντάσεις».

Περιγράφοντας τη στάση που αναμένεται να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Οι όροι μας είναι απαράβατοι οι τροπολογίες μας για τον ηλεκτρονικό κατάλογο για τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ και για την αξιόπιστη οντότητα για το αδιάβλητο της εσωτερικής ψήφου είναι απαράβατες προϋποθέσεις και τους έχετε ήδη απορρίψει. Έχετε δυναμιτίσει εσείς οποιαδήποτε δυνατότητα συναίνεσης. Αλλά και η τροπολογία για τους απόδημους και τις περιφέρειες των αποδήμων, για το δικαίωμα του εκλέγεσθε είναι επίσης κόκκινη γραμμή γιατί βάζουμε πρώτα από όλα τα δικαιώματα των αποδήμων κ των Ελλήνων πολιτών.

Νέα «λίστα Πέτσα», 5 εκ. ευρώ για την διαφήμιση της επιστολικής ψήφου

Να σημειωθεί επίσης, πως η Γιώτα Πούλου και ο Γιώργος Καραμέρος ανάδειξαν ένα ακόμη θέμα σε σχέση με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «νέα λίστα Πέτσα» καθώς παρουσίασαν έγγραφο του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Εκκαθάρισης Δαπανών του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο εγκρίνεται δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προβολή και διαφήμιση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

«Θα επαναλάβετε λοιπόν τα όσα σκανδαλώδη πράξατε με τη λίστα Πέτσα, που το πόρισμα του ΣΔΟΕ μιλάει για ζημία 3 εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε αυτή η λίστα; Και πάτε τώρα να δώσετε 5 εκατομμύρια ευρώ;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

«Αντάρτικο» Οικονόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια: Θα μας εγκαταλείψει η παραταξιακή μας βάση

Επιστολική ψήφος: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Χρυσοχοΐδης: Ανοίγουν τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου – Application για τη βία μεταξύ ανηλίκων

Keywords
Τυχαία Θέματα