Επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

Μέσα στον επόμενο μήνα, και πιθανότατα μετά τις 15 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων θέλουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2021, θα είναι ύψους 100 εκ. ευρώ.

Θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος

απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού, κάτι το οποίο θα αναλάβει να κάνει με την αποψίλωση του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή από όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Τα κριτήρια

Η επιδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι κλιμακωτή με βάση το εισόδημα. Αυτή θα δίνεται με voucher, κουπόνι. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα λειτουργήσει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Στη διεύθυνση «allazothermosifona.gov.gr» τα νοικοκυριά, που θέλουν να αλλάξουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα και να στείλουν τον παλιό σε ανακύκλωση, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Προϋπόθεση για την είσοδο τους θα είναι το ξεκλείδωμα της εισόδου στην πλατφόρμα με τον κωδικό του taxisnet.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Μόνο από το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» εκτιμάται πως η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τις 150.000 μεγαβατώρες το χρόνο, ενώ θα μειωθούν δαπάνες από την εισαγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 10 με 20 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις – ΕΦΚΑ: Τέσσερις πληρωμές μέχρι τα τέλη Μαρτίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Γιάννης Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε θετική, αν και δύσκολη, πορεία

Servicers: Έσχατη λύση οι πλειστηριασμοί – Προτεραιότητα η εξεύρεση αμοιβαίας λύσης αποπληρωμής

Keywords
Τυχαία Θέματα