Η «μετασεισμική» Τουρκία

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά μετά το σεισμό; Όσο κι αν το ερώτημα έχει μια δόση κυνισμού, καθώς η ανθρωπιστική και οικιστική καταστροφή είναι τεράστια, οι συζητήσεις γύρω απ τη νέα πραγματικότητα έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Μια πρώτη παρατήρηση, λοιπόν, που αφορά ευρύτερα τα ανθρώπινα, είναι ο απρόβλεπτος παράγων. Οι καταστροφές σε δέκα περίπου πόλεις είναι συντριπτικές και ανυπολόγιστες, το κόστος σε ζωές είναι τραγικό: μέχρι χθες είχαν καταμετρηθεί  35.418 νεκροί…  Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή του,

ένας από τους κορυφαίους Τούρκους σεισμολόγους, ο Δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν υπολογίζει ότι παραμένουν κάτω από τα ερείπια άλλοι 100.000 άνθρωποι.

Όσοι έχουν σωθεί, βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο, τις επιδημικές αρρώστιες, τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση… Όλη η περιοχή είναι εκτός λειτουργίας καθώς πλέον δεν υπάρχει τίποτα όρθιο και το σημαντικότερο, η περιφερική υπερδύναμη φαίνεται να μην διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές να τα βγάλει πέρα με μια καταστροφή αυτού του μεγέθους. Η πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν είναι οδυνηρή όσον αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις. Στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας προστίθεται κι αυτό της ανοικοδόμησης των περιοχή που επλήγησαν. Έχει να αντιμετωπίσει ένα γιγαντιαίο κύμα ανέχειας καθώς περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες, άλλος λίγο άλλος πολύ, έχουν πληγεί. Το δίχως άλλο χρειάζεται μια κολοσσιαία και μακρόχρονη προσπάθεια να ξαναβρούν αυτές οι περιοχές εκ νέου το ρυθμό της ζωής τους. Η σημερινή Τουρκία, με δυο λόγια, δεν θυμίζει σε τίποτα την Τουρκία πριν τους σεισμούς.

Η νέα αυτή κατάσταση προφανώς επηρεάζει (αλλά δεν θα αλλάξει) και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Σε ότι μας αφορά, είναι βέβαιο ότι για ένα διάστημα θα σταματήσουν οι ευθείες απειλές. Επίσης, οι ελληνικές εκλογές δεν θα γίνουν υπό την απειλή ενός ενδεχόμενου επεισοδίου, όπως πιθανολογούσαν πολλοί αναλυτές. Όπως και να έχει, ένα είναι το σίγουρο: θα περάσουμε ένα διάστημα ηρεμίας με τη γειτονική χώρα. Θα είναι ένα διάστημα το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει πολλαπλώς υπέρ της μετά τις εκλογές κερδίζοντας υπερπολύτιμο χρόνο, κάτι που μπορεί να την ωφελήσει όταν «κρυώσουν» εκ νέου οι σχέσεις των δυο χωρών. Κανείς δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι οι τεράστιες διάφορες που χωρίζουν τις δυο χώρες θα επιλυθούν με καλή θελήσει και σε πνεύμα διαλόγου. Ο κερδισμένος, ωστόσο, χρόνος καλό θα είναι να λειτουργήσει υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων και να μην σπαταληθεί αδρανώντας ή εφησυχάζοντας. Η Τουρκία, παρά τα δακρύβρεχτα σόου που εκτυλίχτηκαν, δεν θα αλλάξει στρατηγική απέναντι στην χώρα μας επειδή στείλαμε την ΕΜΑΚ.

Βέβαια, οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί η Τουρκία καθώς σε αυτή την κατάσταση η τεράστια εξάρτησή της από τη Δύση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Έτσι, θα έρθει αντιμέτωπη με τον επανασχεδιασμό της εξωτερικής της πολιτικής. Μετά το πλήγμα που δέχτηκε, η σωτηρία της βρίσκεται στην ουσία στα χέρια της Αμερικής και της ΕΕ. Ήδη, οι δυτικοί «εχθροί» της, στέλνουν βοήθεια. Κι αυτό, με δυο λόγια, σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος προβληματισμός σχετικά με τους μεγαλοϊδεατισμούς και τα ισλαμιστικά παραληρήματα. Το αντιδυτικό πνεύμα που καλλιέργησε ο Ερντογάν έχει καταπλακωθεί κάτω από τα ερείπια. Η Τουρκία αναγκαστικά θα στρέψει το βλέμμα της ξανά προς στην Δύση, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει πριν από όλα να αναθεωρήσει την αντιδυτική στάση της απέναντι στην Σουηδία και Φινλανδία και να περιορίσει τις στενές επαφές της με την Ρωσία και την ισλαμική τρομοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Μονόδρομος πραγματικής ανάπτυξης ο σεβασμός στο περιβάλλον

Ποια είναι η αλήθεια με τις Σχολές Δραματικής Τέχνης;

Τα μαύρα Ταζ Μαχάλ και οι κληρονόμοι της αβεβαιότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία,tourkia