Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο ρόλος του στον πόλεμο της Ουκρανίας; – Οι αποκαλύψεις του βιογράφου Γουόλτερ Άιζακσον (video)

Αποκαλύψεις για τον ρόλο του μεγιστάνα Έλον Μασκ στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει ο βιογράφος του, Γουόλτερ Άιζακσον, ο οποίος σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες αναφέρει ότι ο Μασκ έδωσε εντολή να κλείσει το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink ώστε να μην καλύπτει την περιοχή κοντά στις ακτές της Κριμαίας, με στόχο να παρεμποδιστεί η ουκρανική επίθεση με drones εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων.

This is the inside story of how Musk used Starlink to help Ukraine,

then pulled back one tense Friday night, and how he finally resolved his role — including the secret encrypted messages with Ukrainian minister Federov and the deal he made with the US. https://t.co/gufgWtRUfH

— Walter Isaacson (@WalterIsaacson) September 7, 2023

Το CNN αναφερόμενο σε απόσπασμα του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει μεταδίδει ότι τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια πλησίαζαν τους στόχους τους -τα ρωσικά πολεμικά- αλλά τελικά «έχασαν την επαφή, με συνέπεια να εξοκείλουν στις ακτές».

Ο Άιζακσον υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ έδωσε εντολή στους μηχανικούς που ελέγχουν το δίκτυο δορυφόρων Starlink να μην καλύπτεται η περιοχή όπου εκδηλωνόταν η ουκρανική επίθεση, διότι ανησυχούσε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να απαντήσει κάνοντας χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Έλον Μασκ λέγεται πως είχε εκφράσει την άποψη πως η Ουκρανία «το παρατραβάει» και με την τακτική της επιδίωκε να καταφέρει «στρατηγική ήττα» στο Κρεμλίνο. Ο Έλον Μασκ έκανε λόγο για «μίνι Περλ Χάρμπορ».

Ο Μασκ είναι γνωστό ότι έχει απειλήσει να κλείσει τις υπηρεσίες επικοινωνιών που προσφέρει το σύστημα δορυφόρων Starlink, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι έκανε τέτοια παρέμβαση ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση. Στο βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει δεν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία της επιχείρησης.

Ο Μασκ συμφώνησε αρχικά να παρέχει λογισμικό του συστήματος Starlink στην Ουκρανία, μετά την γενικευμένη ρωσική επίθεση, αλλά στη συνέχεια είχε δεύτερες σκέψεις όταν η Ουκρανία απέκρουσε την μαζική ρωσική επίθεση.

«Τι θέση έχω σε αυτόν τον πόλεμο; Το Starlink δεν φτιάχτηκε για να εμπλέκεται σε πολέμους. Φτιάχτηκε για να μπορούν οι άνθρωποι να παρακολουθούν το Netflix, για να γίνονται διαδικτυακά σχολικά μαθήματα, για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για επιθέσεις drones», είπε ο Έλον Μασκ στον Άιζακσον στη διάρκεια συνέντευξης για τις ανάγκες της συγκεκριμένης βιογραφίας.

Την ώρα που γινόταν η επίθεση με υποβρύχια drones κατά των ρωσικών πλοίων, ο Μιχάιλο Φεντόροφ, ένας από τους αντιπροέδρους της ουκρανικής κυβέρνησης, κάλεσε τον Μασκ να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δορυφορικών επικοινωνιών, αλλά ο Μασκ αρνήθηκε λέγοντας ότι η Ουκρανία «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Διαβάστε επίσης:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Πέδρο Σάντσεθ, ακυρώνει τη συμμετοχή του στη G20

Γερμανός μετεωρολόγος: Στην Ελλάδα σε τρεις ημέρες έπεσε τόση βροχή, όση πέφτει σε ένα χρόνο σε όλη τη Γερμανία

Πού οδηγεί η κλιματική κρίση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί – Τι λένε επιστήμονες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει φέτος ο πλανήτης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλον Μασκ, Ποιος, Ουκρανίας –, Γουόλτερ Άιζακσον,elon mask, poios, oukranias –, gouolter aizakson