Εκλογές στην Ολλανδία: Μάχη της ακροδεξιάς με το κόμμα του Μαρκ Ρούτε για την πρωτιά (video)

Δραματικά ρευστό τοπίο στην ολλανδική πολιτική σκηνή δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έγιναν πριν ανοίξουν οι κάλπες.

O ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς με τα αντι-ισλαμικά και αντι-ευρωπαϊκά συνθήματά του ενισχύει τα ποσοστά του κόμματος PVV, απειλώντας το συντηρητικό κόμμα VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που φιλοδοξεί να κερδίσει έχοντας στο τιμόνι μια 46χρονη γυναίκα τουρκικής καταγωγής, η οποία

έφτασε στην Ολλανδία ως πρόσφυγας.

Οι Ολλανδοί ψηφίζουν σήμερα (22/11) για να εκλέξουν τα 150 μέλη του κοινοβουλίου τους και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.

Το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς απειλεί τους συντηρητικούς και μάλιστα μία δημοσκόπηση το δείχνει να καταλαμβάνει την πρωτιά. Μέχρι πριν από λίγες μέρες η προεκλογική κούρσα ήταν υπόθεση τριών κομμάτων -το συντηρητικό VVD είχε προβάδισμα έναντι της συμμαχίας Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς και ως αουτσάιντερ ερχόταν το νεοϊδρυθέν κεντροδεξιό κόμμα του Πίτερ Ομτζίγκτ.

Η νέα αρχηγός του κόμματος του Ρούτε, η Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ, η οποία είναι τουρκικής καταγωγής, στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχε πει ότι δεν θα εξαιρούσε το ακροδεξιό PVV από πιθανές συνομιλίες για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι ο Βίλντερς κατέβασε τους τόνους και εμφανίζεται με πιο μετριοπαθείς θέσεις.

Η σκληρή ακροδεξιά του Βίλντερς…

Αλλά η αντι-ισλαμική ρητορική παραμένει ψηλά στην ατζέντα του κόμματος του Βίλντερς, ο οποίος θέλει να απαγορεύσει τα τεμένη και το κοράνι και τις ισλαμικές μαντήλες σε κυβερνητικά κτήρια. Ο Βίλντερς είναι επίσης σκληρός ευρωσκεπτικιστής και ζητά να γίνει δημοψήφισμα με θέμα την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ. Με τέτοιες θέσεις και παρά την πιο μετριοπαθή ρητορική του, ο Βίλντερς μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του πολύ ψηλά, κάτι που θα προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Ο Βίλντερς είναι μια πρωταγωνιστική πολιτική προσωπικότητα στους κόλπους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, και έχει φίλους τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και την Μαρίν Λε Πεν, η οποία στις επικείμενες ευρωεκλογές έχει βάσιμες ελπίδες να δει το κόμμα της στην πρώτη θέση.

…και η ακόμα σκληρότερη ακροδεξιά

Αλλά ο Βίλντερς στην ολλανδική πολιτική σκηνή δέχεται πιέσεις από τα δεξιά, καθώς το 2019 το κόμμα του Τιερί Μποντέτ Forum for Democracy, έκανε την έκπληξη στις τοπικές εκλογές και αναδείχτηκε κυρίαρχη δύναμη,, κάτι που δείχνει και τις τάσεις στην ολλανδική κοινωνία. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του ακροδεξιού-λαϊκιστικού κόμματος ΒΒΒ της Κάρολιν βαν ντερ Πλας, που κέρδισε τις τοπικές εκλογές που έγιναν φέτος, αν και δεν έχει την ίδια δυναμική στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι η δεξιά παράταξη που ο Μαρκ Ρούτε παρέδωσε στην Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ δέχεται πιέσεις από την ακροδεξιά, που σε όλες τις εκφάνσεις της δείχνει να έχει σημαντική επιρροή στην ολλανδική σκηνή.

Η δημοσκόπηση Poll of Polls του Politico δείχνει την Γιέσιλγκιοζ να εξασφαλίζει το 18% των ψήφων, με τον Βίλντερς και τον Τίμερμανς να συγκεντρώνουν ποσοστό 16% και το κόμμα της Ομτζίγκτ ποσοστό 15%. Οι διαφορές προφανώς είναι πολύ μικρές και γι’ αυτό οι δημοσκόποι αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πρωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνη: Οι όροι της συμφωνίας Χαμάς και Ισραήλ – Για κάθε 10 ομήρους μία επιπλέον μέρα στην 4ήμερη κατάπαυση πυρός (videos)

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Black Friday; (photos)

Βασιλιάς Κάρολος: Υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες (photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Ολλανδία, Μάχη, Μαρκ Ρούτε,ekloges, ollandia, machi, mark route