Απίστευτο: Γενετιστές διόρθωσαν το DNA εμβρύων

ΚΟΣΜΟΣ

Μια επαναστατική μέθοδο παρουσίασαν Αμερικάνοι και Κορεάτες επιστήμονες, οι οποίοι κατόρθωσαν να διορθώσουν το DNA ενός εμβρύου, αφαιρώντας ένα θανατηφόρο γονίδιο το οποίο μεταδιδόταν μέσω κληρονομικότητας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, η οποία οφείλεται σε βλάβη σε ένα γονίδιο, οι φορείς του οποίου έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν την ασθένεια.

Οι επιστήμονες γονιμοποίησαν

ωάρια με το σπέρμα άνδρα που έπασχε από την ασθένεια και χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο αφαίρεσαν από το DNA του εμβρύου το θανατηφόρο γονίδιο.

Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας στην αφαίρεση του γονιδίου έφθασε το 72%, με αποτέλεσμα, πλέον τα άτομα που θα γεννηθούν να είναι απαλλαγμένα από το «προβληματικό» γονίδιο.

Το πείραμα ανοίγει τεράστιες δυνατότητες στους επιστήμονες, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 10.000 ασθένειες που οφείλονται σε μεταλλάξεις ενός και μόνο γονιδίου θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν οριστικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρις ότου η μέθοδος αυτή να χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένη κλίμακα, ενώ υπάρχουν ακόμα ζητήματα ασφαλείας για τα έμβρυα.

Παράλληλα, κάποιοι επιστήμονες ήδη θέτουν ζητήματα ηθικής, οπότε ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αρχή έγινε.

ΗΠΑΝότια ΚορέαγενετιστέςDNAαφαίρεση γονιδίουασθένειεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα