Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνάμε αυτούς που προσπάθησαν να μετατρέψουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις

Ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος κάνει λόγο για μια νέα αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και εξαπολύει επίθεση σε παλαιότερες κυβερνήσεις, σημειώνοντας: "Δεν ξεχνάμε αυτούς που μείωσαν δραματικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας, δεν ξεχνάμε αυτούς που προσπάθησαν και προσπαθούν μέχρι σήμερα

να μετατρέψουν τα ελληνικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις και τους/τις φοιτητές/τριες σε πελάτες, συρρικνώνοντας τα δικαιώματα τους. Οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που επένδυσαν στη διαφθορά και επέκτειναν το πελατειακό τους κράτος στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

Όπως αναφέρει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, "σήμερα, τίθενται πλέον οι βάσεις για την αντιστροφή της εν λόγω πραγματικότητας. Ο ντροπιαστικός θεσμός των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελεί παρελθόν, ενώ παράλληλα επανέρχεται η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και διευρύνεται η δημοκρατία στις διοικητικές δομές των ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων. Θεσμοθετείται εκ νέου το πανεπιστημιακό άσυλο, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες και το αίμα χιλιάδων νέων ανθρώπων".

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, για πρώτη φορά, ορίζεται πλαίσιο για τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πολυτεχνείων και Ερευνητικών Κέντρων. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι προσανατολίζεται και η δημιουργία των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ), που, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες σε περιφερειακό επίπεδο, οφείλουν να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την τοπική ανάπτυξη με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, πέρα και έξω από τις επιταγές που ορίζει ο νεοφιλελευθερισμός. Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, κόντρα στα πελατειακά δίκτυα και τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος σημειώνει επίσης ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση η δημιουργία ενός διετούς δωρεάν μετα-λυκειακού κύκλου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χώρο των Α.Ε.Ι. Με αυτό τον τρόπο, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ προστατεύονται από τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές αποκλειστικά ως πελάτες. Το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέριμνα, ώστε οι δημόσιες και δωρεάν δομές μετα-λυκειακής εκπαίδευσης να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε περιοχής της χώρας, δίνοντας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ουσιαστική εργασιακή προοπτική με δικαιώματα.

Σημειώνεται επίσης ότι "το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξη των εργολάβων από τις σχολές, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Καραμπίνη".

Στο σκέλος των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι έχει ως βασική θέση την ολική κατάργηση των διδάκτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα