Απεργία 9 Νοέμβρη: Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας – Ποιοι συμμετέχουν

Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, με τη ΓΣΕΕ να έχει εξαγγείλει απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ «η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της

μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα, στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ «αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα», όπως αναφέρει η Ένωση.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Απροσπέλαστο θα καταστήσουν το κέντρο της Αθήνας από τις 9.30 το πρωϊ και έως αργά το μεσημέρι, οι συγκεντρώσεις και οι προσυγκεντρώσεις, καθώς σταδιακά θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων. Όλες οι συγκεντρώσεις θα μετατραπούν σε πορεία προς την Βουλή.

Οι προσυγκεντρώσεις, έχουν προγραμματιστεί στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:

Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεωνΠροστασία των εργατικών και λαϊκων νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης συμμετέχει την Τετάρτη, στην πανελλαδική απεργία

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αν και ενημερώθηκε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, ότι 14 από τα 15 σωματεία της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) απέρριψαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «το ενεργειακό και η ακρίβεια μας απειλούν όλους. Η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας και στην πορεία και στην απεργία. Το κάλεσμα στην πορεία θα είναι στην πλατεία Κοραή, στις 11.00.

Τα αιτήματα:

– Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.

– Άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 30.000 ευρώ.

– Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.

– Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.

– Φρένο στην ακρίβεια των πρώτων υλών.

– Νομοθετική ρύθμιση “παγώματος” των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2023.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2023.

– Συνέχιση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” μέχρι το τέλος του 2023.

– Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων (προστασία Α΄κατοικίας και δικαιοστάσιο) μέχρι το τέλος του 2023.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων των εργαζομένων, η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου θα έχει ως εξής:

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ.

Το μετρό (Γραμμές 2 και 3) θα λειτουργεί από τις 09:30 έως τις 15:00, σύμφωνα με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Στη Γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 έως τις 17:00.

Στο τραμ θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από τις 08:00 έως τις 22:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Τραμ.

Στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο – προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ.

Επίσης, λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air.

Χωρίς Δακτύλιο την Τετάρτη (9/11) η Αθήνα

Χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου θα μπορούν να μετακινηθούν την Τετάρτη (9/11) οι οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Λόγω των εξαγγελθεισών, για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τροχαίας.

Καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στην ακτοπλοΐα, η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων από την Aegean

Σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων προχωράει η AEGEAN και η Olympic Air την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN και της Olympic Air, είναι υποχρεωμένες να προβούν συνολικά σε ακυρώσεις 50 πτήσεων καθώς και σε τροποποιήσεις 42 πτήσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού δικτύου τους.

Διαβάστε επίσης:

Κολωνός: Αναγνώρισε τον οίκο ανοχής η 12χρονη – Πού αλλού την πήγαινε ο Μίχος για να την εκπορνεύει (Video)

Μάνδρα: Ελεύθερος μετά την απολογία του ο 14χρονος που σκότωσε τον 17χρονο αδερφό του

Φυσικό αέριο: Απέπλευσε το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης – Πού θα επιχειρήσει (Χάρτες)

Keywords
απεργια, απεργια μμε, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μεσα μαζικης μεταφορας, διακοπη ρευματος, επιδομα θερμανσης, σταση εργασιας, olympic air, ΓΣΕΕ, αθηνα, ισχύ, εκαβ, ΕΣΗΕΑ, συμμετοχή, ελλαδα, ΑΔΕΔΥ, παμε, βουλη, ΦΠΑ, πετρελαιο, επιδομα, συγκοινωνιες, μμμ, αμεα, ενφια, τραπεζες, τεστ, λεωφορεια, ΟΑΣΑ, ηλπαπ, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, προαστιακος, ταξι, σατα, οσυπα, aegean, olympic, air, δακτυλιοσ, ΠΝΟ, κρητη, τελη κυκλοφοριας, απεργια πνο, πετρελαιο θερμανσης, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, απεργια ταξι, απεργια βενζιναδικα, τελος ακινητων, μειωση μισθων, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αφορολογητο 2020, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αμεα, αυτοκινητα, αφορολογητο, δωρεαν, εκαβ, επιδοτηση ενοικιου, εφορια, ηλπαπ, τεστ, φυσικο αεριο, ωρα, aegean, olympic air, olympic, αυξηση, αρωμα, ασφαλιστικα ταμεια, βενζινη, βρισκεται, γαλα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δρομολογια, ευρω, ελξης, ενεργεια, εξελιξη, ερευνες, εφοριες, ιδια, οικο, κυκλος, λειτουργια, ληξη, μειωση, ομονοια, οσυπα, οχηματων, παιδι, παμε, πηγαινε, πλοια, πλοιο, προπυλαια, πρωι, ρυθμιση, σατα, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλογοι, τιμη, τοπικη αυτοδιοικηση, ισχύ, φυσικο, air, εφαρμογη, ειδη, ενωση, οδηγοι, ομαδες
Τυχαία Θέματα
Απεργία 9 Νοέμβρη, Παραλύουν, – Ποιοι,apergia 9 noemvri, paralyoun, – poioi