Η Κίνα ετοιμάζεται για… πόλεμο (Photos/ Video)

Η Κίνα κάνει πολεμικές προετοιμασίες θεωρώντας ότι η ασφάλεια της χώρας «γίνεται αβέβαιη», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Σι Ζινπινγκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται και εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας, CCTV.

Οι προειδοποιήσεις του κινέζου προέδρου διατυπώθηκαν μετά την εντολή που έδωσε – τον προηγούμενο μήνα  – για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του εξοπλισμού του κινεζικού στρατού, κάτι που αναζωπυρώνει τους φόβους

για πιθανή εισβολή της Κίνας στη Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει εξάλλου ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προσάρτησης της Ταϊβάν δια της βίας, αν κριθεί απαραίτητο.

Ανησυχία στη Δύση για τις κινεζικές απειλές

Ειδικοί, τους οποίους επικαλείται η Daily Mail, χαρακτηρίζουν «ιδιαιτέρως ανησυχητικά» τα σχόλια του προέδρου της Κίνας και επισημαίνουν ότι η Δύση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποτρέψει μία κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Ο Δρ Άλαν Μεντόζα, διευθυντής της οργάνωσης Henry Jackson Society για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στη MailOnline ότι «τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε ο Σι Ζινπινγκ είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».

«Επί χρόνια ο Σι κλιμακώνει τη ρητορική για την χρήση στρατιωτικής ισχύος ώστε να επανενωθεί η Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα και σε απάντηση η Δύση έχει κάνει ελάχιστα. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες πρέπει να πάρουν σοβαρά τα λόγια του και να εργαστούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψουν τον Σι από το να εισβάλει στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Δρ. Άλαν Μεντόζα, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί «στην άρση της κινεζικής επιρροής από κρίσιμες βιομηχανίες όπως η ενέργεια, το νερό και η πυρηνική ενέργεια». Στη συνέχεια, κατά τον Δρ. Μεντόζα πρέπει να απεξαρτηθεί η Δύση από τα δίκτυα προμηθειών που ελέγχει η Κίνα και να αναπτύξει νέα με εταίρους κράτη που έχουν συναντίληψη.

«Αν η διεθνής κοινότητα προτίθεται να χτυπήσει την Κίνα με το ίδιο επίπεδο κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την οικονομική αναταραχή που θα προκληθεί. Αν δεν προετοιμαστούμε, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με την υφιστάμενη κρίση με την αύξηση του κόστους ζωής που προκλήθηκε από τις κυρώσεις εναντίον του ρωσικού ενεργειακού τομέα», επισήμανε ο Δρ. Μεντόζα, μιλώντας στη MailOnline.

Φόβοι για κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου

Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν θα συμπαρασυρθούν στη σύγκρουση οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εξοπλίζουν την Ταϊβάν και θεωρούν ότι νομιμοποιούνται να αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά του νησιού ως ζήτημα «ύψιστης σημασίας».

ΟΙ ΗΠΑ απάντησαν στην κλιμάκωση της κινεζικής ρητορικής ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξουν βομβαρδιστικά που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα στην Αυστραλία. Πρόκειται για προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προειδοποιήσει την Κίνα να μην ξεκινήσει «τον χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».

Την ένταση πυροδότησε η επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και η κινεζική απάντηση με τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από τον κόκκινο στρατό.

Το Πεκίνο έστειλε πλοία και αεροπλάνα στη μέση γραμμή στα Στενά της Ταϊβάν, που είναι μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών, κίνηση που θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα πριν από μία πιθανή επίθεση.

Τον περασμένο μήνα ο αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τη διεθνή κοινότητα και να εισβάλει στην Ταϊβάν ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Το θέμα δεν είναι τι λέει ο Ζινπινγκ, αλλά πως συμπεριφέρονται και τι κάνουν οι Κινέζοι», υποστήριξε ο αμερικανός ναύαρχος.  «Αυτά που βλέπουμε τα τελευταία 20 χρόνια είναι ότι πραγματοποιούν όσα προαναγγέλλουν», πρόσθεσε ο ναύαρχος Γκίλντεϊ, προειδοποιώντας ότι μία κινεζική εισβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή το 2023.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν συμμερίζεται αυτές τις εκτιμήσεις και δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάκτηση της Ταϊβάν.

Νέα κούρσα εξοπλισμών

Στο μεταξύ το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν νέα όπλα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε πύραυλο που χρησιμοποιεί ένα σύστημα υπερηχητικής προώθησης με δυνατότητα πλήγματος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η δοκιμή αυτή προκάλεσε αίσθηση στις ΗΠΑ, που διαπίστωσαν ότι η Κίνα έχει προχωρήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός δοκιμής υπερηχητικού οπλικού συστήματος και είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη υπερσύγχρονων υπερηχητικών πυραύλων από την Κίνα ανησυχεί τις ΗΠΑ, που αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα οπλικά συστήματα εντοπίζονται πολύ δύσκολα.

Παράλληλα, το Πεκίνο βελτιώνει τις δυνατότητες που έχει για την κατάρριψη δορυφόρων και διευρύνει το δίκτυο των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές τις απειλές αναπτύσσοντας ένα δίκτυο δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, που μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως τους υπερηχητικούς πυραύλους.

Διαβάστε επίσης:

Έπεσε στην ανάγκη του – To επίμονο «φλερτ» Μακρόν σε Μαδούρο (Video)

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν ποιος θα ελέγξει το Κογκρέσο – Οι Πολιτείες κλειδιά

Σαρλ Μισέλ: Ματαιώθηκε μετάδοση ομιλίας του στην Κίνα – Ήθελαν να τον λογοκρίνουν στο Πεκίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα