«Αντιπαράθεση» Σκουρλέτη – Παππά κατά τη συνεδριακή πρεμιέρα – Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορτισμένο κλίμα και υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στις ομιλίες υπουργών και κορυφαίων κομματικών στελεχών χτες το απόγευμα στο Τάε Κβο Ντο κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε νύχτα ζυμώσεων και «παζαριών» στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των τάσεων (και τις θέσεις που θα καταλάβουν στην ΚΕ), καθώς τόσο η Ενωτική Κίνηση όσο και η ομάδα των 53+ πραγματοποίησαν συσκέψεις αργά το βράδυ στο χώρο του γηπέδου μετά τη λήξη των εργασιών (γύρω στις 10 το βράδυ). Σήμερα συνεχίζονται

οι ομιλίες των συνέδρων (160 ομιλητές είναι γραμμένοι στον σχετικό κατάλογο) ενώ σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του συνεδρίου Αριστείδη Μπαλτά, τα ψηφοδέλτια (λίστες με τους υποψηφίους των τάσεων για την ΚΕ) θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι.

Χθες το απόγευμα, «χτύπησε» το βαρύ πυροβολικό κόμματος και κυβέρνησης καθώς πραγματοποιήθηκαν ομιλίες των υπουργών Τσακαλώτου, Παππά, Φίλη, Σκουρλέτη, Κουρουμπλή, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη, του απερχόμενου γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα, της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου, των μελών της ΠΓ Πάνου Λάμπρου, Μανώλη Σαρρή, Νάσου Ηλιόπουλου.

«Πύρινος» λόγος Σκουρλέτη

Αίσθηση προκάλεσε η συνολική και φορτισμένη τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος καταχειροκροτήθηκε παρόντος του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Η ομιλία του έδωσε την αίσθηση «ηρωικής εξόδου» από το κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική λέγοντας ότι το πρόγραμμα είναι ακραία νεοφιλελεύθερο, «δεν μπορούμε ούτε στιγμή να λέμε ότι εμείς το υιοθετούμε», καθώς και ότι «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα βγαίνει». Ορθώς είπε είναι προμετωπίδα το θέμα του χρέους αλλά «αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα ‘’πού βαδίζουμε’’, θα πρέπει να απαντηθεί».

Δύο ακόμη βασικά ζητήματα έθεσε ο υπουργός:

--Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που άπτεται και του χαρτοφυλακίου του. «Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι όσα είπαμε στον λαό (σ.σ. πέρυσι) τον Σεπτέμβριο». «Δεν μπορώ να αποδεχθώ» τόνισε «ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση αμυντικά, και να μη θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% (της ΔΕΗ) από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

--Το θέμα της ύπαρξης πολλαπλών πολιτικών κέντρων σε κόμμα και κυβέρνηση. Ζήτησε το κόμμα να αποτελεί το πολιτικό κέντρο στο οποίο θα συζητούνται οι μεγάλες αποφάσεις, χωρίς να υποκαθίσταται η λειτουργία της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην περίοδο της διαπραγμάτευσης είπε ότι οι υπουργοί έδιναν ο καθένας μόνος του τις μάχες και όχι όλοι μαζί ενώ μίλησε για «διαρροές από δικά μας κέντρα που δημιουργούσαν τελικά εικόνα απαξίωσης των στελεχών μας» καθιστώντας τα βορά των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης.

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα του συνεδρίου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου είχε υπερασπιστεί – χωρίς να τον κατονομάσει – τον Πάνο Σκουρλέτη κάνοντας λόγο για «διαρροές σε βάρος υπουργών που δίνουν μάχες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων», ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Φίλη η στάση του οποίου στο θέμα των Θρησκευτικών, είπε, «μας έκανε περήφανους». Αναφερόμενη στην επικοινωνιακή στρατηγική και την παρουσία στελεχών στα ΜΜΕ καταφέρθηκε εντόνως κατά όσων ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές.

Επίσης, το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου, κινήθηκε στη βασική γραμμή της πλατφόρμας (κείμενο συμβολής) των 53, που είχε παρουσιάσει λίγο πριν η Κατερίνα Κνήτου, περί της μη υιοθεσίας του προγράμματος: στην «απαίτηση» των δανειστών «να υιοθετήσουμε το μνημόνιο», πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει ότι «η υπογραφή μας είναι προϊόν αδίστακτου εκβιασμού με το πιστόλι στον κρόταφο». «Τους επιστρέφουμε την πατρότητα. Δική τους η έμπνευση, δικό μας καθήκον ένα άλλο, ανταγωνιστικό, εναλλακτικό, πολιτικό παράλληλο πρόγραμμα που θα αποδυναμώνει και θα υπονομεύει τις μνημονιακές δεσμεύσεις», είπε.

Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκε και ο Νίκος Φίλης στη δική του ομιλία παραπέμποντας ονομαστικά στον Πάνο Λάμπρου και τα όσα είπε σχετικά. Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε την κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ εστίασε και στην κόντρα του τελευταίου διαστήματος με την Εκκλησία επιμένοντας στην ανάγκη του διαχωρισμού και ειδικά σε πεδία για τα οποία δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση – μάλλον προέτρεψε σε «αποκόλληση» των Θρησκευμάτων από το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Σημείωσε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την Εκκλησία αλλά υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημοκρατικού σχολείου.

Παππάς: «Θα τελειώσουμε οριστικά με το αυτομαστίγωμα της Αριστεράς»

Το κύριο βάρος της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής κατά τη χθεσινή μέρα φάνηκε να σηκώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος θέλησε να απαντήσει στον Πάνο Σκουρλέτη ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ένα μίγμα της πολιτικής των δανειστών και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. «Θα τελειώσουμε οριστικά με την αριστερά που αυτομαστιγώνεται», διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο υπουργός και σε άλλος μέρος της ομιλίας του σημείωσε «είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας». «Έχουμε διαλύσει το παραμύθι των μονόδρομων. Το άγχος των αντιπάλων μας είναι να φύγουμε από τη διακυβέρνηση και να ζητήσουμε συγνώμη που τους νικήσαμε» κατέληξε.

Έντονο χειροκρότημα απέσπασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος όμως κινήθηκε σε πιο συμφιλιωτικούς τόνου με το πρόγραμμα την κυβερνητική πολιτική και … την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Το μήνυμα που ουσιαστικά έστειλε ήταν «το παλεύουμε αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις» το οποίο θέλησε να ελαφρύνει παραπέμποντας στον Κούντερα, οποίος, όπως είπε ο υπουργός «έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Ότι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις». Και επέκτεινε το συλλογισμό του: «Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε.

Και ο Τσακαλώτος εξήρε τη στάση του Νίκου Φίλη στο ζήτημα των θρησκευτικών και θέλησε να κλέψει λίγη από την εσωκομματική αίγλη του συντρόφου του στέλνοντας μήνυμα στο Αρχιεπίσκοπο (στοχεύοντας και αυτός σε πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο): «Θέλω να πω στον Αρχιεπίσκοπο, ότι στην Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους λέει ότι οι τρεις αξίες της Εκκλησίας είναι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα, αλλά πάνω από όλα λέει είναι η αγάπη. Γιατί χωρίς την αγάπη, που εμείς τη λέμε αλληλεγγύη, όλα τα άλλα είναι ιδιοτέλεια. Κι εγώ αγάπη στα βιβλία των θρησκευτικών δεν βλέπω. Δεν βλέπω ότι μαθαίνουν τα παιδιά μας πώς ζουν οι άλλοι, πώς είναι, πώς σκέφτονται και να έχουμε αυτή την αλληλεγγύη και την αγάπη».

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΠαππάςΣκουρλέτηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα