Τα κεντρικά σημεία των ομιλιών της 2ης μέρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με δεκάδες ομιλίες υπουργών, βουλευτών, μελών της ΠΓ και στελεχών από διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και με χαιρετισμούς ξένων αντιπροσωπειών.

Οι περισσότερες ομιλίες αφορούσαν την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και αναπτύχθηκε προβληματισμός που περιείχε προτάσεις και κριτική. Μεταξύ αυτών

που πήραν τον λόγο:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέδριο δικαίωσης και ευθύνης.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «δηλητηριώδης» η χτεσινή διαρροή της Ν.Δ. για το ΕΣΡ και την κάλεσε να συναινέσει στη συγκρότηση του.

«Είμαστε περήφανοι γιατί βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διαπραγμάτευση με σθένος με τους Θεσμούς.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε ότι «είναι χρέος μας να συναρτήσουμε την πορεία των συμφωνημένων με την ικανοποίηση της δέσμευσης για το χρέος».

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε για την σχέση κυβέρνησης- κόμματος.

Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι την κρίσιμη στιγμή στη διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη σωστή επιλογή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για την αναγκαιότητα συγκρότησης προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μέχρι σήμερα.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας και εμφανίζονται ήδη θετικές προοπτικές.

Ο γραμματέας της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας είπε ότι η κυβέρνηση δεν δρα διαφορετικά από το κόμμα, ούτε με διαφορετικές αρχές.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου τόνισε πως το μήνυμα του 2ου συνεδρίου πρέπει να είναι ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται αύριο με τοποθετήσεις συνέδρων.

Ν. Ηλιόπουλος: Να ξανασκεφτούμε το αδιανόητο

Για ένα κόμμα ενιαίο και ένα κόμμα μαζικό, μίλησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως αν σκεφτούμε την πορεία μας, από το κοινωνικό φόρουμ έως τον Δεκέμβρη του 2008 και το αίτημα για κυβέρνηση της Αριστεράς, το κοινό χαρακτηριστικό πάντα ήταν ότι «σκεφτόμασταν αυτό που για τους άλλους φαινόταν αδιανόητο». «Έτσι και σήμερα», τόνισε, «δεν πρέπει να περιοριστούμε στο ρόλο μιας ανθρώπινης διαχείρισης, αλλά να σχεδιάσουμε τις μάχες που θα μας επιτρέψουμε να σπάσουμε την επιτροπεία και να ξανασκεφτούμε το αδιανόητο».

«Κόμμα ενιαίο», εξήγησε, σημαίνει ότι κρινόμαστε πρώτα απ' όλα τη στιγμή της μάχης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου κεντρικά στελέχη είτε δεν τοποθετήθηκαν είτε δεν υποστήριζαν την κεντρικά γραμμή, όπως ανέφερε. Ως προς το «μαζικό κόμμα», είπε ότι για να μαζικοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τα μέλη να αισθάνονται ότι έχουν λόγο και πως έχει νόημα η συμμετοχή τους. Φέρνοντας παράδειγμα ως προς αυτό, ανέφερε ότι κανείς δεν έχει απαντήσει ‘γιατί ενώ υπήρχε ομόφωνη απόφαση Κεντρικής Επιτροπή και Πολιτικής Γραμματείας ποτέ δεν ψηφίστηκαν οι συλλογικές συμβάσεις'. Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για την έννοια του δημοκρατικού κόμματος, αναφέροντας πως αυτό σημαίνει ότι η «γραμμή» βγαίνει μέσα από τις διαδικασίες και ότι δεν μπορεί, π.χ., η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ μέσα από συνεντεύξεις «στα Νέα» να λέει ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη δέσμευση της κοινής υπόθεσης της Αριστεράς, επικαλούμενος ως προς αυτό παράδειγμα αριστερής ευρωβουλευτού από την Ιρλανδία η οποία είδε δηλώσει ότι επί χρόνια δεν γνώριζε τον μισθό της από το ευρωκοινοβούλιο καθώς αυτός πήγαινε απ' ευθείας στο κόμμα. Πρόσθεσε ότι στην Ιρλανδία οι αριστεροί πολιτικοί παίρνουν μισθό ίσο με τον μισθό του βιομηχανικού εργάτη.

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα