Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Γάζα: Αγωνία για γενίκευση της σύρραξης – «Καμπανάκι» από Ιράν στις ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Αδειάζει η κλεψύδρα για την επόμενη φάση του πολέμου στο Ισραήλ και την χερσαία εισβολή στη Γάζα. Αν και ο ισραηλινός στρατός θα αποφασίσει πότε και πώς θα χτυπήσει, μετά το πράσινο φως που έλαβε από την κυβέρνηση, τα μέτωπα ανοίγουν και ο φόβος γενικευμένης σύρραξης εντείνεται. Όλοι φοβούνται έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων με την εμπλοκή του Ιράν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν

προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στο Ισραήλ, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ευρεία υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στο Σιωνιστικό καθεστώς, θεωρείται ως συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος. Περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ την Παρασκευή.

Ο Μπαγκερί είπε επίσης ότι απαιτείται «σοβαρή δράση» για την πρόληψη εγκλημάτων πολέμου και ζήτησε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανέφερε το Tasnim και αναμεταδίδει το CNN.

Μπαράζ επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων

Χθες το Ιράν μέσω των παραστρατιωτικών του δυνάμεων πέτυχε χτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων σε 3 χώρες. Ειδικότερα:

Στην Υεμένη Επίθεση με πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι δέχθηκε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα ενώ το USS Carney περιπολούσε στην περιοχή εντόπισε 8 εκτοξεύσεις από drone μακράς εμβέλειας από Υεμένη με κατεύθυνση προς βορρά και τρεις πύραυλοι Κρουζ – όπως εκτιμάται ιρανικής κατασκευής -. Στοχοποιήθηκαν και καταρρίφθηκαν και οι 11 στόχοι.

BREAKING: CNN reports a US navy vessel near Yemen's coast has intercepted missiles fired by Iranian-backed Houthi militants

— The Spectator Index (@spectatorindex) October 19, 2023

Στη Συρία υπήρξε διπλό χτύπημα. Σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους και σταθμεύμουν αμερικανικές δυνάμεις, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας 2 βάσεις δέχτηκαν χτυπήμα από ρουκέτες και ενδεχομένως και drone.

A US military base in the Al-Tanf area of ​​Homs province, Syria, was attacked by a drone by resistance factions.
Attack on the American Al-Tanf base on the Syrian-Iraqi-Jordanian border triangle with 3 drones
Targeting of the American base Konitzo in the northern part of Deir… pic.twitter.com/SGRFFXECSv

Sprinter (@Sprinter99800) October 19, 2023

Παράλληλα, υπήρχε διπλή επίθεση μέσα στο Ιράκ. Η μία είναι στην αεροπορική βάση της Βαγδάτης όπου υπήρξαν 2 εκτοξέυσεις ρουκετών η μία καταρρίφθηκε από την αμερικανική αεράμυνα ενώ η δεύτερη ήταν εναντίον βάσης η οποία έχει βρεθεί και παλαιότερα στο στόχαστρο των Ιρανών με μαζική εκτόξευση πυράυλων. Αυτή την φορά ήταν με δύο drones και ρουκέτες. Εκτιμάται ότι η επίθεση έγινε από ομάδα της Χεζμπολά.

Συνωστισμός αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα πυροβόλα είναι έτοιμα γύρω από το βόρειο τομέα της Λωρίδας, καθώς δόθηκε στο στρατό το πράσινο φως για χερσαία επίθεση, ενώ είναι σε εξέλιξη και η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο από τις ΗΠΑ.

Υπάρχει μεγάλη συσσώρευση δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με 2 αεροπλανοφόρα ενώ χθες απέλευσε από Νάπολη η Ναυαρχίδα 6ου στόλου και πάει στην περιοχή προκειμένου να ελέγχει παραπάνω από μια ομάδα αεροπλανοφόρων και να τις κατευθύνει. Στην περιοχή κατευθύνεται και η δύναμη αμφίβιας επέμβασης καθώς και κομάντος για ομήρους από Αμερική και Γερμανία.

Χθες εφτασε ένα φορτηγό αεροπλάνο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μάλιστα, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ.

Ισραηλινός στρατός σε Χεζμπολάχ: Μην εμπλακείτε

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην εμπλακεί στον πόλεμο με τη Χαμάς απηύθυνε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF).

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να είναι «μια τεράστια πρόκληση», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του IDF την Παρασκευή, μιλώντας στο CNN.

Το IDF πρέπει «να είναι προετοιμασμένο για αυτό», είπε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ στο CNN την Παρασκευή. Σημείωσε ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».

Ο Ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ενώ οι έφεδροι θα επικεντρωθούν στη Γάζα, οι IDF έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, το ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, συγκρούεται όλο και περισσότερο με το στρατό του Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.000 κάτοικοι της πόλης Kiryat Shmona, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, πέραν ενός προηγουμένου σχεδίου για την εκκένωση 28 κοινοτήτων που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

Ο Λέρνερ θεωρεί την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος με έλεγχο στα σύνορά του, και ως εκ τούτου έχει «την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ – ένας τρομοκρατικός στρατός – δεν θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ». Υποστήριξε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του Ιράν, επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή μας».


Ο Λέρνερ προειδοποίησε ότι ενώ η μοναδική εστίαση του ισραηλινού στρατού αυτή τη στιγμή είναι στην «εξάρθρωση και καταστροφή της Χαμάς βήμα-βήμα», η Χεζμπολάχ θα πρέπει να δώσει «μεγάλη προσοχή» και «να σκεφτεί αν θέλει πραγματικά να περάσει αυτό το όριο» με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Γάζα – Άγιος Πορφύριος: Στους 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η Ιερουσαλήμ φοβάται την δημιουργία «τρίτου μετώπου» στη Δυτική Όχθη (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αδειάζει, Γάζα, Αγωνία, – Καμπανάκι, Ιράν, ΗΠΑ, Ισραήλ,adeiazei, gaza, agonia, – kabanaki, iran, ipa, israil