«Σκοτώνουν» το βιβλίο!

17:46 16/1/2013 - Πηγή: Neolaia

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, όπως έγινε τις προηγούμενες γνωστό, μπαίνει λουκέτο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Ο φορέας που λειτουργούσε από το 1994 ως ΝΠΙΔ κρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Παιδείας ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν», ενώ διευκρινίζεται ότι η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα

ασκείται από τη σχετική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Γραμμάτων, χωρίς προς το παρόν να γίνεται λόγος για απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι πάντως αντιδρούν σφόδρα στην εξέλιξη. Την αντίδρασή της για το κλείσο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου εκφράζουν από πλευράς τρικομματικής η ΔΗΜΑΡ, ανά από την αντιπολίτευση δριμεία ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Ο αναπληρωτής Υπουργός στάθμισε όλα τα δεδομένα της λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ και αποφάσισε ότι στο εξής η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται από τη σχετική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ… Αναφορικά με το θέμα των εργαζομένων θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψιν την προστασία τους, ενώ για το πρόγραμμα ‘Φιλαναγνωσία’, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση του».

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου:

Στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης και της ενορχηστρωμένα βάρβαρης επίθεσης που δέχτηκε η πολιτική για το βιβλίο και το ίδιο το ΕΚΕΒΙ, μετά και από την απόφαση «κατάργησής του», που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τζαβάρας, εμείς, οι 35 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, απλήρωτοι για μήνες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Οι επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ (Εκθέσεις Βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Φιλαναγνωσία, Μικρός Αναγνώστης, Βιβλιονέτ, Έρευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά.) ήταν και είναι οι άνθρωποί του – δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Η πραγματοποίησή τους έχει συγκεντρώσει επαινετικά σχόλια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργαζόμαστε στο ΕΚΕΒΙ, οι περισσότεροι από εμάς για πολλά χρόνια, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δηλαδή με μπλοκάκι, χωρίς ΙΚΑ, αποζημίωση απολύσεως ή ταμείο ανεργίας, και τους τελευταίους έντεκα μήνες, μάλιστα, χωρίς καν σύμβαση), με συνέπεια, επαγγελματισμό και αγάπη για το βιβλίο. Δεν ανεχόμαστε να στρέφεται εν τέλει εις βάρος μας η καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η πολύχρονη «ομηρία» μας υπό το ρόλο του «συμβασιούχου». Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 για να ξεπεραστεί η δυσκαμψία του «στενού» δημόσιου τομέα να παράξει το παραπάνω έργο.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο και φέρνει πίσω πολλαπλάσια. Η κομβική του θέση στο χώρο του Πολιτισμού του επέτρεψε να

διαχειρίζεται με επιτυχία δύο Προγράμματα ΕΣΠΑ και να διεκδικεί κι άλλα. Η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι μονάχα δύο από αυτά που δρομολογούσε η προηγούμενη Διοίκηση… Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτή τη στιγμή η κατάργηση ενός Φορέα με Διαχειριστική Επάρκεια και σωρευμένη τεχνογνωσία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όταν τα ΕΣΠΑ είναι κατά γενική ομολογία ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας; Ποια λογική «εξοικονόμησης» υπαγορεύει να ακυρώνει κανείς ένα «εργαλείο» πολιτιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε, με λίγη προσπάθεια και φαντασία, να το καταστήσει πολύ πιο παραγωγικό κι αποτελεσματικό; Τέλος, πέρα από τα ευχολόγια, ποιος αλήθεια παίρνει την ευθύνη για τον κίνδυνο ματαίωσης στην πράξη των δύο Προγραμμάτων που θα έπρεπε αυτή της στιγμή να «τρέχουν» με δυναμισμό, και συγκεκριμένα της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (είχε συμφωνηθεί για φέτος να είναι τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία) και του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών»;

Ζητούμε, έστω και τώρα, ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκφρασμένη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου του βιβλίου, να μην επιμείνει στην απόφασή του και να διατηρήσει ζωντανό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Έλλειψη σεβασμού στο βιβλίο καταγγέλλει η ΔΗΜΑΡ

«Η αιφνιδιαστική, αδιαφανής και αναιτιολόγητη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποτελεί σαφή ένδειξη για την… έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού στο χώρο της ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής, και ειδικότερα στο χώρο του βιβλίου. Το ΕΚΕΒΙ, ένας θεσμός με διάρκεια και ιστορία δύο δεκαετιών, έχει κατορθώσει να γίνει σταθερό κέντρο αναφοράς για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ερευνητές, μεταφραστές και επιμελητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα βάσεις δεδομένων και επιχειρησιακά εργαλεία για την προώθηση και την ανάπτυξη του βιβλίου και της ανάγνωσης. Η συμμετοχή της χώρας σε προγραμματισμένες διεθνείς διοργανώσεις μέσω του ΕΚΕΒΙ καθώς και η απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ που ήδη υλοποιούνται αποτελούν σημαντική πολιτιστική και οικονομική δράση που δεν μπορεί να σαρωθεί με μια «επιχείρηση-σκούπα» και με την αντικατάσταση της λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ από άλλα, ανύπαρκτα γραφειοκρατικά όργανα».

Αντίδραση κι από ΣΥΡΙΖΑ:

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη στις 4.00 μ.μ. σε αίθουσα της Βουλής σε διαβούλευση όλους τους φορείς του για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ενώ καταδικάζει την επίθεση Τζαβάρα ως απόφαση που συνδέεται με τη γενικότερη επίθεση στον πολιτισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα