Υψηλά επιτόκια για καταθέσεις ακόμη και δεκαπέντε ημερών!!!

Ήρθαν και προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 15 ημερών.
Η κρίση δημιούργησε μία νέα γενιά καταθετών, τους «κυνηγούς επιτοκίων», οι οποίοι αναζητούν από τράπεζα σε τράπεζα το υψηλότερο επιτόκιο για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Παράλληλα επιζητούν την όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια δέσμευσης.
Ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και.....
Δανείων έχει λανσάρει κατάθεση
προθεσμίας 15 ημερών για ποσά 15.000 ευρώ με επιτόκιο 3,7%, αλλά και πρόγραμμα κατάθεσης προθεσμίας 140 ημερών που αποτελείται από 10 δεκατετραήμερα (10Χ14), για ποσά από 20.000 ευρώ. Το επιτόκιο στο πρόγραμμα αυτό ξεκινά από το 3,7% για τις πρώτες δύο βδομάδες και κάθε 14 μέρες αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 5,5%. Η απόδοση των τόκων γίνεται κάθε 2 βδομάδες και ο καταθέτης είναι ελεύθερος να «σηκώσει» τα χρήματά του σε κάθε ανανέωση.
Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, ανάλογα επιτόκια -ή και υψηλότερα αν το ποσό είναι μεγαλύτερο- προσφέρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, χωρίς ωστόσο να διαφημίζουν τόσο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις προθεσμίας στις ιστοσελίδες τους.
Την ίδια ώρα, τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και οι τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσης κάθε μήνα χωρίς ποινή.
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι αυξάνει διαρκώς ο αριθμός εκείνων των πελατών οι οποίοι με μία επιταγή στο χέρι κάνουν «σκληρή» διαπραγμάτευση για να πετύχουν υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους. Οπως λένε, στην αγορά διαμορφώνεται μία νέα τάση σε επίπεδο καταθέσεων, και για τον λόγο αυτόν σε όλες οι τράπεζες ο καταθέτης μπορεί να πάρει τα χρήματά του στην επέτειο κάθε μήνα, άσχετα από το αν τα έχει σε τρίμηνη ή εξάμηνη κλπ. προθεσμιακή κατάθεση.

Μάλιστα, θυμούνται πως ανάλογη συμπεριφορά με αυτήν των «κυνηγών» επιτοκίων είχαν πριν από μερικά χρόνια, οι «κυνηγοί» των ρέπος που αναζητούσαν τις καλύτερες αποδόσεις.
Και παραδέχονται πως στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι τράπεζες λόγω του PSI βρίσκονται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους, και παράλληλα έχουν την ανακεφαλαιοποίηση «ανοικτή» και εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική, και αυτοί είναι οι λόγοι που προσφέρουν υψηλά επιτόκια ακόμα και για κατάθεση 2 εβδομάδων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά, με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, διαμορφώθηκε στο 4,94% τον Μάρτιο, από 4,86% τον Φεβρουάριο και 4,79% τον Ιανουάριο του 2012.
Ωστόσο, σήμερα οι τράπεζες προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις 3 ή 6 μηνών επιτόκια της τάξης του 6% ακόμα και 7%, ενώ ο μέσος όρος για προθεσμιακές καταθέσεις από 20.000 ευρώ είναι 5%. Σημειώνουμε ότι στο τέλος Μαρτίου 2012, το υπόλοιπο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 165,3 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανήλθε στα 245,1 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες, πάντως, επιμένουν ότι θα πρέπει σταδιακά να αποκλιμακωθούν αυτά τα επιτόκια, ώστε να μειωθεί και το κόστος χορηγήσ
Keywords
Τυχαία Θέματα