“Στατιστικά Στοιχεία” της ΕΛ.ΑΣ για το 1ο 6 μηνο του 2011

Αυξήθηκε η Εγκληματικότητα

Συγκριτικά στοιχεία με το πρώτο (α’) εξάμηνο του 2010

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του πρώτου (α’) εξαμήνου του 2011 αναλυτικά για κάθε περιφέρεια και αδίκημα. Επίσης, για το.... ίδιο χρονικό διάστημα, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης, καθώς και συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις).

Τα στοιχεία εγκληματικότητας συγκρίνονται με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, δεδομένου ότι έχει ορισθεί ως έτος βάσης
– σημείο αναφοράς σύγκρισης, αφού αποτελεί αφετηρία εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας στις διαδικασίες αναφοράς και καταγραφής περιστατικών, αδικημάτων και συμβάντων.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο την εγκληματικότητα σε κάθε περιοχή. Με το νέο και υποχρεωτικό -βάσει της νέας αντεγκληματικής πολιτικής (Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2010-2014)- τρόπο καταγραφής, μέσω του συστήματος Police On Line, καταγράφονται αναλυτικά, σε καθημερινή βάση και με πληρότητα όλα τα συμβάντα, σε κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο (α’) εξάμηνο του 2011, παρά την άνοδο σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, εξαρθρώθηκαν σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν εγκλήματα βίας, εξιχνιάστηκαν σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, και συνελήφθησαν άτομα με ειδεχθή εγκληματική συμπεριφορά.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απορροφήθηκε σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία του αντίστοιχου πρώτου (α’) εξαμήνου του 2010.

Ανθρωποκτονίες

Το Α’ εξάμηνο του 2011 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 92 ανθρωποκτονίες, αριθμός ίδιος με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα. Επίσης διαπράχθηκαν 86 απόπειρες ανθρωποκτονίας έναντι 105 που είχαν καταγραφεί πέρσι (19 λιγότερες σε σύγκριση με αντίστοιχο εξάμηνο του 2010).

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν οι 140 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάε
Keywords
Τυχαία Θέματα