Άξιοι και με τη… βούλα !


Επιλογή νέων διευθυντών σχολικών μονάδων.

Του Δημήτρη Τσιμούρα

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με νέους διευθυντές στις διευθύνσεις των σχολείων. Έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά σχετικά με τις πρόσφατες κρίσεις. Διατυπωθήκαν έντονες διαμαρτυρίες για αδικίες στη βαθμολόγηση των υποψήφιων διευθυντών από τα ....υπηρεσιακά συμβούλια. Σε πολλές από αυτές επισημαίνονται διάφορες παρατυπίες, ενώ σχεδόν όλες έχουν
ως κοινό παρονομαστή την… αρίστευση πρώην και νυν κυβερνητικών συνδικαλιστικών στελεχών!
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στις συγκεκριμένες αναφορές-καταγγελίες, τα υπηρεσιακά συμβούλια εμφανίζονται αποκομμένα από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις βίαιες ανατροπές, που συντελούνται σε όλους τους τομείς στη χώρα μας, άρα και στην εκπαίδευση.
Νομίζω βέβαια ότι δεν χρειάζονταν οι τελευταίες κρίσεις, για να αντιληφθεί κανείς ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι κυβερνητικά όργανα και οι… κρίσεις τους γίνονται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι επιλεγέντες διευθυντές, πάντα στα πλαίσια του δυνατού, να υπηρετούν με συνέπεια και πάθος τις κυβερνητικές επιλογές. Όπως δεν χρειαζόταν οι τελευταίες κρίσεις, για να διαπιστώσει κάποιος ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι αιρετοί του κλάδου στοιχίζονται στην ίδια γραμμή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτών των οργάνων, κάτι που φάνηκε πιο έντονα τώρα με τις τελευταίες… κρίσεις! Οι όποιες αλληλοκαταγγελίες μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών των κυβερνητικών παρατάξεων, πρώην και νυν, αποτελούν μια πράξη της γενικότερης… θεατρικής παράστασης, στην οποία είναι ταγμένοι και επιβάλλεται να παίξουν. Αυτοί αδιαλείπτως διαβιούν σε καθεστώς ασυλίας και αποτελούν προστατευόμενο είδος του συστήματος.

Επειδή διατυπώθηκαν εκ των υστέρων πολλές ενστάσεις για τη σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για παρατυπίες κλπ, θεωρείται αυτονόητο ότι η υποβολή υποψηφιότητας για τη διεύθυνση σχολείου από κάποιο συνάδελφο έχει και την έννοια της αναγνώρισης ενός τέτοιου οργάνου. Θεωρεί τα μέλη του ικανά και άξια να τον κρίνουν. Όπως επίσης έχει και την έννοια μιας μορφής δέσμευσης ότι, εάν επιλεγεί, θα υπηρετήσει το… «νέο σχολείο», που η μορφή και οι στόχοι του είναι πλέον γνωστοί τοις πάσι. Και είναι προφανές ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν θα έκαναν κάποιον διευθυντή που θα αμφισβητούσε ένα τέτοιο σχολείο!
Μέχρι τώρα συνάδελφοι που πράγματι είχαν διοικητικές ικανότητες και πραγματικό ενδιαφέρον για τη δημόσια εκπαίδευση είχαν τη δυνατότητα για κάποιους ελιγμούς και τη σχετική ευχέρεια να βοηθήσουν το σχολείο τους, ώστε να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κρατώντας πολύ καλές ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως και να σταθούν ως πρώτοι μεταξύ ίσων στο συλλογό τους.
Είναι όμως σαφές ότι σε αυτές τις κρίσεις υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες, επειδή η δομή του σχολείου αλλάζει ριζικά. Οι νέοι διευθυντές, έχοντας υπερεξουσίες έναντι του συλλόγου των εκπαιδευτικών, θα χρειαστεί
Keywords
Τυχαία Θέματα