Σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble Energy ο Δημ. Χριστόφιας

Την πλατφόρμα "Ομηρος" της αμερικανικής εταιρείας Νοble Energy, η οποία έχει αρχίσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 "Αφροδίτη", της Κυπριακής ΑΟΖ θα επισκεφθεί, σήμερα, ο πρόεδρος Χριστόφιας. Η ακριβής ώρα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί.

Επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει ότι τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, ο κυβερνητικός
εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και ο υφυπουργός παρά τω....
Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα συνεχίζονται κανονικά με τη γεώτρηση να βρίσκεται στα τελικά της στάδια. Στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες πρόκειται να ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα της γεώτρησης.

Ο κ.Χριστόφιας θα μεταβεί στην πλατφόρμα με ελικόπτερο της Νοble Energy από το λιμάνι Λεμεσού. Έχουν γίνει διευθετήσεις η επίσκεψη να καλυφθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς και έναν φωτορεπόρτερ, αλλά έχουν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι.

Για τον αποκλεισμό της κάλυψης της επίσκεψης από δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι "θα είναι με εικόνα με τα τηλεοπτικά κανάλια και με φωτογράφο. Υπάρχουν περιορισμοί λόγω πρακτικών ζητημάτων, που τίθενται και για αυτό ακριβώς το λόγο διασφαλίσαμε να υπάρχει για τους δημοσιογράφους εικόνα και σε φωτογραφίες".

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επί της πλατφόρμας θα ενημερωθεί για τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι βρισκόμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης και αναμένουμε αποτελέσματα από αυτή την ερευνητική γεώτρηση, αναφορικά με την ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα έχουμε δείξει, ως κυβέρνηση, υπομονή με χαμηλούς τόνους, ανέφερε και πρόσθεσε: "η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ένα χαρακτήρα συμβολικό, με την έννοια ότι είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το χώρο που βρίσκεται στην ΑΟΖ Κύπρου και ότι αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει γίνει μια κατ' αρχήν συζήτηση στο θέμα, έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι υπουργοί της Υπουργικής Επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων και μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, η αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών που έχουν να κάνουν με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, θα επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να παρθούν αποφάσεις".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα