Δηλώσεις Ραχόι μετά τη νίκη και τηλεγράφημα Σαμαρά

Την ανάγκη να κερδίσει ξανά η Ισπανία το σεβασμό της ΕΕ υπογράμμισε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, στην πρώτη δήλωσή του μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχτηκε πως δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως τη δέσμευση που πήραμε

απέναντι σας», τόνισε.

«Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση…αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε ότι το έργο που αναλαμβάνει δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο υποσχέθηκε ότι με την βοήθεια όλων η χώρα θα βγει από την κρίση και θα βρεθεί «εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης».

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή για την Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε σταυροδρόμι», κατέληξε.

Με καταμετρημένο το 99,95% των ψήφων, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας συγκέντρωσε το 45% των ψήφων και 186 έδρες.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία για περισσότερα από επτά χρόνια, συγκέντρωσαν ποσοστό 29% και εξασφάλισαν 110 έδρες. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της σοσιαλιστικής παράταξης μετά τη μεταπολίτευση, που σηματοδότησε ο θάνατος του Φράνκο το 1975.

Τηλεγράφημα Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, απέστειλε, χθες το βράδυ, το ακόλουθο τηλεγράφημα στο Μαριάνο Ραχόι.

«Φίλε Μαριάνο,  από καρδιάς συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη και την αυτοδυναμία του κόμματός σου.

Αντώνης Σαμαράς

Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας».

Τι γράφει ο ισπανικός Τύπος

«Ιστορικός θρίαμβος» και «απόλυτη δεξιά» είναι δύο από τους τίτλους των σημερινών ισπανικών εφημερίδων για τη νίκη που εξασφάλισε το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές.

«Η κρίση έδωσε όλη την εξουσία στον Ραχόι», είναι ο τίτλος της (κεντροαριστερής) Εl Pais, η οποία δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα όπως και οι άλλες εφημερίδες, τη φωτογραφία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος να δίνει ένα φιλί στη γυναίκα του μπροστά σε πλήθος οπαδών του.

«Ο ιστορικός θρίαμβος», γράφει η εφημερίδα της δεξιάς ABC, ενώ η (κεντροδεξιά) Εl Mundo υπογραμμίζει την «εντολή της αλλαγής» που έδωσαν οι ψηφοφόροι. Αυτό σημαίνει μια «τεράστια ευθύνη για το Λαϊκό Κόμμα, τον Μαριάνο Ραχόι και την ομάδα του, που κληρονομούν μια χώρα με πέντε εκατομμύρια ανέργους και με δημοσιονομικά σε κατάρρευση», προσθέτει η εφημερίδα.

Ωστόσο, η πρόκληση για τον Ραχόι «είναι η έξοδος της Ισπανίας από την κρίση, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει η συντηρητική καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Ο Μαριάνο Ραχόι διαθέτει «όλη την εξουσία», υπογραμμίζει επίσης η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias, επισημαίνοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα «θα ελέγχει το 74,5% του κεντρικού προ

Keywords
Τυχαία Θέματα