Προ των πυλών σύγκρουση στη Μεσόγειο

Λιάνα Μυστακίδου

Από την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων φθάσαμε στις απειλές του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι λεονταρισμοί, όμως, του κ. Μπαγίς και του κ. Νταβούτογλου δεν πείθουν κανέναν, ακόμα και....
τους Τούρκους πολίτες.

Η απέλαση του Πρεσβευτή του Ισραήλ και η διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ χαρακτηρίστηκαν «κούφια λόγια» από την εφημερίδα Γενιτσάγ.

Αλλά και η κάθοδος του τουρκικού Στόλου για περιπολίες στη Μεσόγειο προκάλεσαν θυμηδία
στο Ισραήλ.

Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Danny Ayalon αμέσως μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε για μια στιγμή ότι ο τουρκικός Στόλος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ισραηλινό στη Μεσόγειο».

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς αναρωτιέται στην εφημερίδα Σαμπάχ «μήπως λύσαμε το Κυπριακό και θέλουμε να επιλύσουμε και τον αποκλεισμό της Γάζας;»

Εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα εξαπολύει επιθέσεις. Ειδικά έναντι του Ισραήλ, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει πληροφορίες για τον εντοπισμό των ανδρών του ΡΚΚ.

Ασφαλώς δεν θα διστάσει να παρουσιάσει και στοιχεία για τη σύλληψη και παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία, κάτι που θα κλονίσει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Δυο είναι, κατά την άποψη μας οι λόγοι που αναγκάζουν την Άγκυρα να εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θέλει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση του γιγαντιαίου Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στα εδάφη της.

Ήδη έμπειροι διπλωμάτες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που εμφιλοχωρεί στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να δεχθεί την εγκατάσταση του ραντάρ στα εδάφη της, τη στιγμή που η χώρα μένει εκτός της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί την παραμικρή κίνηση που θα γίνεται στη Μεσόγειο και στον Καύκασο.

Ο κ. Ινάλ Μπατού δήλωσε: «Χαλάσαμε τον κόσμο για την αντιπυραυλική απειλή για να μην απειληθεί το Ιράν. Έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ναι σε αυτά που έλεγε όχι πριν από λίγο καιρό. Ασφαλώς η εγκατάσταση του Ραντάρ θα ενοχλήσει το Ιράν αλλά και τη Συρία».

Επίσης , ο κ. Σουκρού Ελεκντάγ υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν στόχο να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η πυραυλική ασπίδα είναι μια προετοιμασία για αυτό το σκοπό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου ITAR-TASS, το Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθεί στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας, γεγονός που θα ενοχλήσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος στρατηγικός αναλυτής Nikolay Savkin, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο RIA Novosti, χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη την εγκατάσταση του Ραντάρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή θα ελέγχει όλη τη νότια Ρωσία, τις Βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στην Κασπία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ενίσχυση του σουννιτικού Ισλάμ έναντ
Keywords
Τυχαία Θέματα