Όταν λέμε προσωρινή, εννοούμε προσωρινή

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Την παράφραση μιας ιστορικής ρήσης του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, για να διαλύσει κάθε αμφιβολία αναφορικά με τον χρονικό βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, το περιεχόμενό της, και την αποστολή που έχει...
αναλάβει.

«Όταν λέμε προσωρινή, εννοούμε προσωρινή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς,
επαναλαμβάνοντας σε υψηλούς τόνους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων, στις 19 Φεβρουαρίου. Αιτιολόγησε μάλιστα πλήρως τη στάση του, τονίζοντας ότι η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή, και αν οι πολίτες δεν έχουν μπροστά τους την προσδοκία των εκλογών μέσα σε τρεις μήνες, μπορεί να υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πέτυχε να υλοποιήσει όλους τους στόχους που είχε θέσει. Απέτρεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πέτυχε την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την εξουσία, και του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός των επόμενων μηνών, και όχι τον Οκτώβριο του 2013, όπως επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς ύψωσε τους τόνους κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν συνιστά «συγχωροχάρτι», για τις προηγούμενες δράσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Η συμμετοχή μας είναι καθαρά συμβολική. Συμμετέχουμε σε υπουργεία υψηλού συμβολισμού, και δεν αφήνουμε καμία υποψία συγκυβέρνησης», τόνισε με έμφαση. «Αν δεν συμμετείχαμε καθόλου, θα ήταν σαν να υπονομεύαμε τη νέα κυβέρνηση, αν συμμετείχαμε σε περισσότερα υπουργεία, θα ήταν σαν να αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό χαρακτήρα της», ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκλεισε την πόρτα και σε σενάρια περί μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών, στη βάση του μοντέλου της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, χαρακτηρίζοντάς την «ειδικού σκοπού και σύντομης διάρκειας, όχι προθάλαμος κυβερνητικών συνεργασιών ερήμην του ελληνικού λαού».

Και βέβαια, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κανένα κείμενο δεσμευτικό για την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου ΙΙ, όπως ζητούσαν μέχρι πρότινος οι Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες έγιναν πάρα πολλά.

Η χώρα πέρασε σοβαρή δοκιμασία.

Αντιμετώπισε κινδύνους.

Δεκαετίες ευρωπαϊκής πορείας και σταθερότητας της χώρας απειλήθηκαν άμεσα…

Πράγματι, με την απερίγραπτη πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ακυρώθηκε η 6η δόση που είχε εγκριθεί από την 26η Οκτωβρίου, αμφισβητήθηκε ευθέως η παρουσία μας στο ευρώ και κατέρρευσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας της επίσημης Ελλάδας στον έξω κόσμο.

Η χώρα βρέθηκε ουσιαστικά χωρίς κυβέ
Keywords
Τυχαία Θέματα