Νόμος Γρεβενών – Ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς

Ένας από τους πιο γνωστούς και ιδιαίτερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο της Βορείου άλλα ολόκληρης της Ελλάδας είναι ο νομός Γρεβενών. Με τις φυσικές ομορφιές του, την πολιτιστική του παράδοση, τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων υπαίθρου, τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές εκδηλώσεις αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για....
χειμερινές εξορμήσεις.
Ο νομός Γρεβενών προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, προσφέροντάς
τους πολλαπλές και ποικίλες επιλογές.

Ένας από τους 13 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, ο νομός Γρεβενών, συνορεύει με το νομό Ιωαννίνων στα δυτικά, με το νομό Καστοριάς στα βορειοδυτικά, με το νομό Κοζάνης στα βόρεια, με το νομό Λάρισας στα νοτιοανατολικά και με το νομό Τρικάλων στα νότια. Έγινε ξεχωριστός νομός το 1964 όταν αποσπάστηκε τμήμα του νομού Κοζάνης και τμήμα του νομού Λαρίσης. Το μεγάλο μέρος του νομού είναι ορεινό και περιστοιχίζεται από τα βουνά Λύγκος, Χάσια και Βούρινος. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας, ο Αλιάκμωνας διέρχεται μέσα από τον νομό και συγκεκριμένα από το κεντρικό και βορειοανατολικό μέρος του.
Ο νομός κατέχει πολλά ρεκόρ! Είναι ο πιο κρύος του χειμώνα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τον Ιανουάριο, είναι ο πιο αραιοκατοικημένος νομός, ενώ η έκτασή του καταλαμβάνει το 1,7% της Ελλάδας, ο πληθυσμός του αγγίζει μόλις το 0,4% των Ελλήνων.
Η ιστορία της περιοχής είναι ελάχιστα γνωστή. Μοναδικά ευρήματα από τις θέσεις Σπήλαιο και Καστρί μαρτυρούν την ύπαρξη προϊστορικών εγκαταστάσεων. Ο γίγαντας των Αμπελιών 200.000 ετών, δηλαδή ένας ελέφαντας με ύψος στα 4 μέτρα. Ακολούθως οι γίγαντες της Μηλιάς 3.000.000 ετών, δηλαδή τεράστιοι μαστόδοντες πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων, με ύψος 3,5 μέτρα και βάρος 6,5 τόνους, που είχαν χαυλιόδοντες και στα δύο σαγόνια. Το 1997, από την ομάδα ανασκαφών ανακαλύφθηκε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων εντυπωσιακού μεγέθους (μήκους 4,39μ.), οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι του συγκεκριμένου είδους που βρέθηκαν στην Ελλάδα, και πιθανόν στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα Γρεβενά υπήρξαν ορμητήριο Αρματολών και Κλεφτών. Αλλά και στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα η περιοχή υπήρξε σημαντικό κέντρο Μακεδονομάχων.

ΓΡΕΒΕΝΑ Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Γρεβενά, μια σύγχρονη άλλα συνάμα γραφική πόλη. Χαρακτηριστικό των Γρεβενών είναι τα πολλά γεφύρια, που χτίστηκαν κατά την Τουρκοκρατία τα οποία αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο των σκλαβωμένων Ελλήνων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Εκείνη την περίοδο τα πέτρινα γεφύρια συντέλεσαν σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως επίσης και στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών και την ανταλλαγή των πολιτιστικών στοιχείων των περιοχών καθώς αυτά ήταν οι κύριοι δίοδοι μεταξύ της ελεύθερης και της σκλαβωμένης Ελλάδας. Αξίζει να επισκεφθείτε μεταξύ των άλλων τη Συλλογή Αρχαίων Ευρημάτων, στο γυμνάσιο της πόλης και την Μητρόπολη, στην οποία λειτουργεί ένα μικρό μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα