Μήνυμα Γκουρία στις ανεπτυγμένες χώρες για την κρίση

Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών έχουν παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο, τον οποίο όμως μπορούν να «σπάσουν» αν κινηθούν με βάση μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική και όχι αντιδρώντας με βραχυπρόθεσμα μέτρα στις κινήσεις των αγορών, προειδοποιεί ο....
Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία με άρθρο του στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Στο άρθρο, με τίτλο «Τα οικονομικά προβλήματά μας χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις», ο κ. Γκουρία καλεί τις αναπτυγμένες οικονομίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, με πρώτη την αντιμετώπιση του
χρέους, ενώ τονίζει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να αυξηθούν στο 1 τρις. ευρώ από 440 δις. ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και έχουν τη δύναμη πυρός και τη θέληση για να το αντιμετωπίσουν.

Παράλληλα, σημειώνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει επί του παρόντος να συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κρίσης, μεταξύ άλλων αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, ενώ πρέπει να εξετασθεί και μία μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρέους που έχουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκουρία τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν ή να αντιστρέψουν, λόγω της εξασθένησης των οικονομικών προοπτικών, τα σχέδιά τους για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, υπονοώντας την ΕΚΤ--που έχει αυξήσει φέτος δύο φορές το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Με δεδομένο, σημειώνει, ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στις αγορές προϊόντων και εργασίας, για να αποκαταστήσουν διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρέπει, επίσης, οι κυβερνήσεις να κινηθούν στο κοινωνικό πεδίο, ώστε να βοηθήσουν όσους είναι πιο ευάλωτοι στην κρίση. Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η κρίση, οι πολιτικοί συντονίσθηκαν σε διεθνές επίπεδο για να αποφύγουν μία δεύτερη μεγάλη ύφεση, σημειώνει ο κ. Γκουρία, για να προσθέσει ότι τώρα υπάρχει
η απειλή μία μεγάλης παλινδρόμησης, αν δεν επιδειχθεί η ίδια αποφασιστικότητα.

http://news.pathfinder.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα