Με τον καημό της "Μακεδονίας" πέθανε στα 95του ο Κίρο Γκλιγκόροφ!

Διαβάστε τι είχε πει για το "Μακεδονικό" (κατ' αυτόν) σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του το 1997!
Ο πρώην Σκοπιανός πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ, που είχε απορρίψει τον όρο "Σλαβομακεδονία" και ήθελε σκέτο το όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, με τον καημό της "Μακεδονίας". Το 1993 απέρριψε πρόταση του προέδρου της Σερβίας
Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να.....
επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας
με την επονομασία των Σκοπίων ως «Σλαβομακεδονία».
Είχε εξομολογηθεί στα απομνημονεύματά του ότι «μέσα μου ωρίμασε από νωρίς η πεποίθηση ότι είμαι Μακεδόνας, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον καιρό που ήμουν μαθητής Γυμνασίου στα Σκόπια".Το ερώτημα του δημοψηφίσματος του 1991, που έβαλε η κυβέρνηση Γκλογκόροφ, ήταν: «Θέλετε να ανακηρυχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας μέσα σε μία συνομοσπονδία των γιουγκοσλαβικών λαών;». Δηλαδή οι πολίτες που ψήφισαν ΝΑΙ πιθανότατα να ήθελαν την παραμονή των Σκοπίων στην τότε εν ζωή Γιουγκοσλαβία, αλλά τελικά η ο Γκλιγκόροφ και οι συνεργάτες του ανακήρυξαν τα Σκόπια κράτος, αποσχιζόμενοι τελείως από το πολυεθνικό κράτος της Γιουγκοσλαβίας. Βέβαια το ζήτημα της "Μακεδονίας" υπάρχει από το 1944. Τότε ο κομουνιστήςΤίτο, αρχηγός των Παρτιζάνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκεύασε το «μακεδονικό έθνος» , αναμιγνύοντας Σέρβους, Βουλγάρους, Έλληνες κ. α κατοίκους της περιοχής Βάρνταρσκα, δηλαδή της νοτίου Σερβίας. Ένα τέτοιο έθνος μέχρι τότε δεν είχε καταγραφεί ούτε σε απογραφές Οθωμανών ή Γερμανών κατακτητών των Βαλκανίων, ούτε σε περιγραφές ξένων περιηγητών. Άλλωστε στον Μακεδονικό Αγώνα 1903-1908 η σύγκρουση –εκκλησιαστική, εκπαιδευτική, και κυρίως ένοπλη-έλαβε χώραν μεταξύ Ελλήνων (Πατριαρχικών) και Βουλγαριζόντων (Εξαρχικών). Ουδείς δήλωνε ότι ανήκει σε ξεχωριστή εθνότητα Μακεδόνων. Η χρήση μιας ελληνοβουλγαρικής διαλέκτου από μερικές χιλιάδες εντοπίων δεν ήταν ασφαλές αποδεικτικό εθνοτικής ταυτότητας. Πολλοί αγωνιστές της ελληνικής υποθέσεως μιλούσαν αυτό το τοπικό ιδίωμα. Έτσι και σήμερα κακώς προβάλλεται η χρήση του γλωσσικού ιδιώματος ως δήθεν απόδειξη «μακεδονικής» και μη ελληνικής συνειδήσεως.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΤΟ 1997

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε δώσει αποκαλυπτική συνέντευξη το 1997 στο Θανάση Λάλα (και είχε δημοσιευθεί στο "ΒΗΜΑ" στις 29 Σεπτεμβρίου):

-Αλήθεια, με ποιον από τους Έλληνες πολιτικούς που έχετε γνωρίσει νιώσατε πιο άνετα ως συνομιλητής;
«Πέραν του κ. Κωνσταντόπουλου, με τον οποίο συνομίλησα, δεν είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ με άλλους έλληνες πολιτικούς και να συνομιλήσω εκτενώς. Είχαμε μια πολύ σύντομη συνομιλία βεβαίως με τον κ. Σημίτη και τον κ. Πάγκαλο, αλλά αυτό περισσότερο ήταν γνωριμία και ανταλλαγή μερικών λέξεων, φράσεων...».
-Μετά από πόσο χρόνο με έναν άνθρωπο που κάνει το ίδιο πράγμα που κάνετε και εσείς μπορείτε να καταλάβετε αν έχει ενδιαφέρουσα πολιτική σκέψη;
«Είναι δύσκολο να το πω αυτό... Εξαρτάται από την προσωπικότητά του... Από το αν είναι ένα α
Keywords
Τυχαία Θέματα