«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»

Μία μέρα μετά το εκβιαστικό δίλημμα της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου «τέλος των καταλήψεων ή χάσιμο του εξαμήνου», οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας στη γεμάτη παλμό, ένταση, αντεγκλήσεις και ζωντάνια γενική συνέλευσή τους μπορούσαν να συμπαρασύρουν με το πάθος τους και τον πιο συμβιβασμένο ή ρεαλιστή άνθρωπο: ο κόσμος μπορεί τελικά να.....
αλλάξει. «Και η αρχή θα γίνει από το νόμο-έκτρωμα-φασόν στις επιταγές του μνημονίου» έλεγαν. . Βρεθήκαμε
σε μια θυελώδη συνεδρίαση όπου νέοι άνθρωποι με ντουντούκες στα χέρια και άλλοι φωνάζοντας με όση δύναμη είχαν εκδήλωναν το μένος τους τόσο κατά της επιχειρούμενης πολιτικής στην παιδεία όσο και και κατά της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ του νόμου που ψήφισαν από κοινού.

Ολες οι παρατάξεις που έδιναν το παρόν στο αμφιθέατρο κατέβαιναν με κοινό αίτημα. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Η ΠΑΣΠ Νομικής, στο πλαίσιο διαβούλευσης χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, προτείνε καταλήψεις αλλά και προσφυγή του τμήματος Νομικής στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου. «Η υπουργός και οι αυλικοί της έχουν ριχθεί σε ένα βρόμικο επικοινωνιακό παιχνίδι δυσφήμησης και συκοφάντησης των φοιτητών που αγωνίζονται άοκνα και ελεύθερα για ένα ανοικτό και πραγματικά δημόσιο Πανεπιστήμιο», αναφέρουν.

Οι περισσότεροι φοιτητές αντιδρούν στην απειλή του «χαμένου εξαμήνου» που το υπουργείο έριξε στο τραπέζι προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. «Δεν μας τρομοκρατούν ούτε τα χημικά και τα δακρυγόνα του υπουργείου Τραμπούκου του Πολίτη, ούτε οι ακροδεξιές ρητορείες περί "άπλυτων" του Αδωνι Γεωργιάδη. Η γενιά μας έχει ιστορικό καθήκον να κερδίσει τη μάχη. Και θα το κάνει με ανυποχώρητο και μαχητικό αγώνα», είπε στην «Κ.Ε.» ο Γιώργος Μπήκος, τεταρτοετής φοιτητής της Νομικής και μέλος της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση).

Από το βήμα όλοι κατακεραύνωναν τις επιταγές ενός νόμου που, όπως έλεγαν, έχει στόχο την «παραγωγή» μελλοντικών ανέργων και πειθήνιων εργαζόμενων, καταργεί τα ενιαία πτυχία και τις φοιτητικές παροχές και επιβάλλει στα πανεπιστήμια να λειτουργούν με αγοραία κριτήρια. Η αξιολόγηση φοιτητών από επιτροπή θα επιβάλει, λένε, πρωτοφανή αυταρχικοποίηση στα πανεπιστήμια, καθώς συγκροτούνται πειθαρχικά συμβούλια τα οποία ορίζουν ποια φοιτητική συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.

«Σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην ιστορία χιλιάδες άνθρωποι πληρώνουν ακόμα και με το αίμα τους, υποφέρουν από το κρύο, την πείνα και τη φτώχεια. Κι εγώ θα σκεφτώ την επιτυχία ενός και μόνο ακαδημαϊκού εξαμήνου; Ντρέπομαι και να αναρωτηθώ» τονίζει ο Αναστάσης Πετρολέκας μέλος της ΑΡ.ΕΝ. (Αριστερής Ενότητας).

Κανένας δεν φαίνεται να «μασάει» στην πίεση που προσπαθεί να ασκήσει το υπουργείο στο φοιτητικό κίνημα με σκοπό να «σπάσει» τις καταλήψεις. Ούτε καν οι νεολαίες των δυο κομμάτων εξουσίας που συναίνεσαν ώστε να περάσει ο νόμος αυγουστιάτικα. «Στις περισσότερες σχολές η ΔΑΠ προτείνει αναβολή των εξετάσεων, κίνηση που πρέπει να θεωρηθεί ως απάντηση
Keywords
Τυχαία Θέματα