Γ. Παπανδρέου: «όποιο και να είναι το τίμημα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα»

Με μια εισαγωγή, αλλά και απαντήσεις που θα ταίριαζαν γάντι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009, εμφανίστηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δ.Ε.Θ ο Γ. Παπανδρέου.
Σε γενικές γραμμές αναφέρθηκε στα γνωστά δομικά προβλήματα της ελληνικής διοίκησης, στην φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα, παραβλέποντας ότι αυτά τα προβλήματα υποτίθεται ότι θα ....
έλυνε η Κυβέρνηση του και μάλιστα υπό το βάρος των δεσμεύσεων, των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων που επέβαλε
στην χώρα η τρόικα και η Ε.Ε.

Εμφανέστατα υποτονικός ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε και αυτός «τον αόρατο οικονομικό εχθρό και τις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. που εξάγουν τα εσωτερικά τους προβλήματα στην ευρωζώνη», στους οποίους επέρριψε την «ξαφνική ανατροπή των δεδομένων» από την τελευταία συμφωνία της Συνόδου Κορυφής μέχρι σήμερα.

Κατά τα άλλα επανέλαβε mot à mot τα στατιστικά και αριθμητικά στοιχεία που λίγη ώρα νωρίτερα είχε καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, πριν ανακοινώσει το νέο κεφαλικό φόρο, που ήλθε ως επιβεβαίωση της πλήρους αποτυχίας της Κυβέρνησης στην δημοσιονομική αναπροσαρμογή και την συγκέντρωση των δεκάδων δισεκατομμυρίων που διαφεύγουν από την φορολόγηση.

Επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τον δρόμο των δεσμεύσεων της χώρας προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. τόνισε τουλάχιστον πέντε φορές ότι «όποιο και να είναι το τίμημα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι απίθανο να συνεχιστούν τα δυσβάσταχτα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης αλλά όχι και της συγκυβέρνησης, καθώς όπως υποστήριξε οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες. Ωστόσο, σημείωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν διαφορετική άποψη από την ηγεσία του κόμματος, η οποία δεν βλέπει το πρόβλημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν. Ούτε στο μισό πάει ο μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο φόβος της απόλυσης. Όμως ο δημόσιος τομέας έχει ήδη μειωθεί. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα υπάρξουν ταμπού».

Ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα διαρθρωτικά μέτρα εφόσον χρειαστεί. «Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο αγώνα. Έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας που υπάρχει ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που αποφασίζουμε παρά τις δυσκολίες. Εάν δεν είμαστε συνεπείς βεβαίως θα έρθει η κυβέρνηση και θα πάρει διορθωτικά μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα