Η αλήθεια για τα ΚΕΛ Σαρωνικού και Β. Μεσογείων…. υπάρχει και άλλη λύση !!!

Του Γ. Μαυρέλη, Υποψήφιου Βουλευτή ΔΗΣΥ στην Περιφέρειας Αττικής.
Email : [email protected]

Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία 700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα. Είναι προφανές ότι , όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις.....
πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή
του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη , ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω.
Στις 19 Οκτωβρίου 2011 στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για το συντονισμό των δράσεων σχετικά με τη διάθεση των στερεών και υγρών αποβλήτων στην Αττική.
Εκεί, αποφασίστηκε η άμεση, εντός της εβδομάδας, ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) των δύο (2) εναπομείναντων έργων για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων της Αττικής και συγκεκριμένα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Βορείων Μεσογείων (στο Πλατύ Χωράφι) που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ραφήνα, Πικέρμι, Αρτέμιδα, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα και Σπάτα, προϋπολογισμού 70 εκατ. Ευρώ περίπου και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του Σαρωνικού που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια και Λαγονήσι, προϋπολογισμού 60 εκατ. Ευρώ περίπου.
Ο δήμος Σαρωνικού, με εκτιμούμενη παροχή 15.000 m3/ ημέρα, αντέδρασε και με έγγραφό του ζητούσε να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια. Η σύνδεσή του ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατομ. Ευρώ !!!

Ο Γενικός Δ/ντής Δ/νσης Λειτουργίας κ Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ σε έγγραφό του ανέφερε ότι : «υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια».

Ο δήμος Σαρωνικού ήδη ανακοίνωσε την ύπαρξη θετικής εξέλιξης στο θέμα της αποχέτευσης, υποβάλλοντας το ανάλογο τεχνικό δελτίο προς το ΕΠΠΕΡΑΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της σύνδεσή του με την Ψυτάλλεια.

Έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω και την πρόσφατη πληθυσμιακή απογραφή φαίνεται ότι και οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτα – Αρτέμιδα, Παλλήνη- Ανθούσας- Γέρακα έχουν παραγωγή λυμάτων αποδεκτή από την Ψυτάλλεια. Δηλαδή υπάρχει άμεση λύση αντί της κατασκευής του (ΚΕΛ) των Βορείων Μεσογείων (στο Πλατύ Χωράφι).
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αυτοί είναι και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τους βόθρους και για το ότι αποφασίζουν ακόμη και σήμερα ερήμην και αντίθετα με την θέληση του κόσμου, για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.
Σήμερα η σύνδεση με την Ψυτάλλεια είναι σωστή οικονομική και άμεση λύση και για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτα – Αρτέμιδα, Παλλήνη- Ανθούσας- Γέρακα καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος και προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα