Η αναβάθμιση του ρόλου της ΜΙΤ.

Του Χρήστου Μηνάγια

Στις 11-1-2012 ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fidan, παρουσίασε στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τη νέα δομή και το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα πλαίσια της 85ης επετείου από την ίδρυσή της. Η εν λόγω παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΙΤ,
διήρκεσε 2,5 ώρες και παρευρέθησαν ο πρόεδρος της....
Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Necdet Özel, ο υπουργός Εσωτερικών İdris Naim Şahin, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin .

Η ΜΙΤ, με τη νέα δομή της εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες στόχους και δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πληροφορίες εξωτερικού οι οποίες επικεντρώνονται στους στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημογραφικούς τομείς. Ως περιοχές ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, η Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ΜΙΤ, με το νέο καθεστώς λειτουργίας της, αποτελεί τον βασικό διαχειριστή των πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η 12μηνη διαβούλευση της με το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που είχε ως αποτέλεσμα της ένταξη της Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (προσωπικό και υλικά) στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Έτσι, όλες οι ηλεκτρονικές πληροφορίες θα συλλέγονται από ένα φορέα, την ΜΙΤ, και στη συνέχεια αυτές θα διανέμονται αρμοδίως. Στο παρελθόν, ο κάθε φορέας (ένοπλες δυνάμεις-αστυνομία-ΜΙΤ) συνέλεγε πληροφορίες με τα δικά του μέσα, χωρίς όμως να ενημερώνει πλήρως τους υπολοίπους. Από τούδε και στο εξής όλες οι πληροφορίες θα καταχωρούνται στην τράπεζα πληροφοριών της ΜΙΤ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς ασφαλείας της χώρας. Ωστόσο, θα υπάρχει εξαίρεση στη διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεδομένου ότι η συλλογή, αξιολόγηση και εκμετάλλευση αυτών θα πραγματοποιείται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες εφόσον κρίνουν σκόπιμο θα ενημερώνουν τους λοιπούς φορείς ασφαλείας της χώρας.

Αναφορικά με τους φορείς ασφαλείας της Τουρκίας κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί το ακόλουθο οργανόγραμμα από το βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», η σημασία του οποίου είναι πρόδηλη, διότι δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της βελτιστοποίησης που επιχειρείται στον τομέα των πληροφοριών από όλους τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στους εν λόγω φορείς ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολυεθνικές εταιρείες, ΜΜΕ και διεθνείς οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται και καθοδηγούνται από την Τουρκία.

Μια άλλη βασική επισήμανση είναι το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ προέβη στις ακόλουθες ενέργειε
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜΙΤ,mit