Φέουδο, προτεκτοράτο ή κράτος;;;

Μια παράθεση πολιτικών προσώπων εντός κι εκτός τη Ελλάδας, με σκοπό να είστε ΕΣΕΙΣ αυτοί που θα κάνετε τον σχολιασμό και τις κρίσεις

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Η λέξη τρόικα είναι ρωσική. Και σημαίνει «έλκηθρο που το σέρνουν τρία ζώα». Τρόικα στην σημερινή εποχή είναι ή πολιτική ηγεσία η οποία αποτελείται
από τρία πρόσωπα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διακυβέρνησης της χώρας τα.....
τελευταία τριάντα πέντε χρόνια από το πολιτικό προσωπικό της, το οποίο σήμερα θέλει να μας σώσει . Δεν μας λέει όμως, από τι ή από ποιόν.

Φέουδο : τμήμα γης που παραχωρούσε την εποχή της φεουδαρχίας ο κυρίαρχος ηγεμόνας σε έναν υποτελή του σε αντάλλαγμα της αφοσίωσης και των στρατιωτικών υπηρεσιών του .

Προτεκτοράτο : Στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες "προστατεύουσες", προστάτιδες (protecting) Δυνάμεις.

Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως τη προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.
Κράτος : είναι οργανωμένη πολιτική οντότητα που κατέχει καθορισμένη γεωγραφική περιοχή και αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό. Αυτά μπορεί να αντιστοιχούν σε εθνικά κράτη.

Ενα κράτος συνήθως περιλαμβάνει ένα σύνολο οργανισμών οι οποίοι έχουν τη δικαιοδοσία να φτιάχνουν τους κανόνες ( σύνταγμα,νόμους, κτλ), εκείνους οι οποίοι κυβερνούν τον πληθυσμό μίας κοινωνίας μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια.

Το κράτος έχει κυβέρνηση, νόμους και αναγνωρισμένη κυριαρχία. Κράτος στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε δύναμη.

Ας γνωρίσουμε συγχρόνως κάποιους από τους ηγέτες μας μετά την μεταπολίτευση, με αυτούς,κάποιων μόρων κρατών, και να αντιπαραβάλουμε-συγκρίνουμε τις εθνικές τους πολιτικές .

Βέβαια είναι πάρα πολλοί οι ηγέτες τους οποίους θα έπρεπε να αναφέρω, όμως λόγω χώρου, θα αρκεστώ σε λίγα φωτεινά χαρακτηριστικά παραδείγματα .

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
1907 – 1998
Κορυφαίος έλληνας πολιτικός, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του είναι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Καραμανλής δεν δίστασε να εθνικοποιήσει μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Ολυμπιακή, Εμπορική), όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν, με αποτέλεσμα κάποιοι κύκλοι των βιομηχάνων να τον κατηγορήσουν για σοσιαλμανία.

Στην εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τα διπλωματικά ανοίγματα τις γειτονικές κομμουνιστικές χώρες και τη Μόσχα καταγράφονται στο ενεργητικό του.

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
1919-1996
Γεννηθηκε στις 5 φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο και ήταν γιος του Γεωργίου παπανδρέου, του πρωθυπουργού και γέρου της δημοκρατίας μας, και της Σοφίας Μινέικο.
Το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα με
Keywords
Αναζητήσεις
τι σημαινει προτεκτορατο
Τυχαία Θέματα