Αναβρασμός για το κλείσιμο των Λιγνιτικών Μονάδων ΔΕΗ

Ο δήμος Μεγαλόπολης προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας πρώτιστα στους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και κατ' επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας, δημιουργεί η εξαγγελθείσα πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων. Το δημοτικό συμβούλιο της Μεγαλόπολης, καταγγέλλει ως μεθοδευμένες τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την πώληση και εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε πιθανό σενάριο πώλησης.
Με ψήφισμα που εκδόθηκε προαναγγέλλονται δυναμικές κινητοποιήσεις:
“Πριν από λίγες μέρες ο .....
Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με δηλώσεις του σε Μ.Μ.Ε. ανακοίνωσε ότι το Υ.ΠΕ.Κ.Α. έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο, το οποίο αποβλέπει στη δημιουργία μια νέας εταιρίας ηλεκτρισμού, ξεχωριστή από τη ΔΕΗ Α.Ε., στην οποία αρχικά θα μεταβιβαστούν
Α. Λιγνιτικές Μονάδες
Β. Λιγνιτορυχεία
Γ. Μονάδες Φυσικού Αερίου και
Δ. Υδροηλεκρτικά Εργοστάσια
Κατόπιν της δημιουργίας αυτής της νέας Εταιρίας Ηλεκτρισμού, το Υπουργείο σχεδιάζει να την πουλήσει εξ' ολοκλήρου σε ιδιώτες, χωρίς να έχει λόγο η Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε αυτές τις κινήσεις. Το Σχέδιο αυτό προωθείται από το Υπουργείο στα πλαίσια προσαρμογής στις επιταγές της Ε.Ε. για απελευθέρωση του Χώρου της Ενέργειας, σε ποσοστό της τάξης του 40%.
Μεταξύ των λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζεται να μεταβιβαστούν στη νέα αυτή εταιρεία περιλαμβάνονται και μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε. στη Μεγαλόπολη και το Αμύνταιο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, οι προς μεταβίβαση λιγνιτικές μονάδες προς τη νέα Εταιρεία θα είναι συνολικής ισχύς 900 MW.
Με δεδομένο ότι: α.στο Αμύνταιο λειτουργούν δύο (2) Λιγνιτικές Μονάδες των 300 MW έκαστη, και β. οι Μονάδες Ι & ΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄ είναι παρωχημένες και μη διαθέσιμες προς περαιτέρω λειτουργία, αναμένεται να μεταβιβαστούν στη νέα Εταιρεία:
· Είτε οι δύο (2) Μονάδες του Αμυνταίου και μία (1) Μονάδα της Μεγαλόπολης (ΙΙΙ & IV, συνολικής ισχύος 600 MW)
· Είτε η μία (1) Μονάδα του Αμυνταίου και οι δύο (2) Μονάδες της Μεγαλόπολης
Όποιο από τα σενάρια κι αν επαληθευτεί σημαίνει ανατροπή της έως σήμερα υφιστάμενης κατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Μονάδων, που συνεπάγεται αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού και γενικότερα αλλαγές στις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με την έως σήμερα παρουσία της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας επιχειρείται μια βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και κατ' επέκταση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, δομένου ότι η υπό σχεδιασμό νέα Εταιρεία θα πωληθεί ερήμην της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργαζομένων της, κατά τρόπο αόριστο και συνάμα ανησυχητικό.
Η νέα αυτή εξέλιξη δραματικά την κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης, καθώς δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας πρώτιστα στους εργαζόμενους και τα στελέχη της Επιχείρησης και κατ' επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας μας.
Η επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ Α.Ε. συνιστά ολέθριο λάθος, καθώς αχρηστεύει έ
Keywords
Τυχαία Θέματα