Επιχειρήσεις: Aπό τη χρεοκοπία στην επιτυχία

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που κηρύττουν προσωπική πτώχευση ή πτώχευση της επιχείρησής τους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις και δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια για χρόνια. Ωστόσο, εκείνοι που επιμένουν, είτε συστήνοντας μια νέα εταιρεία είτε προχωρώντας σε αναδιάρθρωση
της υφιστάμενης, μπορούν να γίνουν εξίσου επιτυχημένοι με τους επιχειρηματίες που δεν....
έχουν χρεοκοπήσει ποτέ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) των ΗΠΑ με τίτλο «Μετά την πτώχευση: ο πτωχευτικός κώδικας προσφέρει την ευκαιρία για μια νέα αρχή στους επιχειρηματίες;» Η έρευνα διεξήχθη από την Aparna Mathur του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής (AEI), ενός συντηρητικού think-tank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η Mathur, η οποία ειδικεύεται στην οικονομική έρευνα των μικρών επιχειρήσεων, των πτωχεύσεων και της φορολογικής πολιτικής, μίλησε πρόσφατα στην αρθογράφο της στήλης Smart Answers Karen E. Klein. Στη συνέχεια ακολουθούν επιμελημένα αποσπάσματα της συνέντευξης αυτής.

Karen E. Klein: Γιατί αποφασίσατε να ερευνήσετε τις μικρές επιχειρήσεις που είχαν κηρύξει πτώχευση;

Aparna Mathur: Είχα μελετήσει τις πτωχεύσεις και τις μικρές επιχειρήσεις όταν έκανα το διδακτορικό μου. Διαπίστωσα ότι κανείς δεν είχε ερευνήσει τις επιχειρήσεις που στο παρελθόν είχαν πτωχεύσει και με ενδιέφερε να μάθω πώς τα πήγαιναν σε σχέση με αυτές που δεν είχαν χρεοκοπήσει.

Πώς διεξήγατε την έρευνα;

Άντλησα στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Οικονομικών Στοιχείων των Μικρών Επιχειρήσεων που διεξήχθη από το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve το 1993, το 1998 και το 2003. Η έρευνα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 500 υπαλλήλους και περιέχει στοιχεία για την κερδοφορία, διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και δημογραφικά στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τους.

Η έρευνα ρωτά εάν οι επιχειρηματίες έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά την τελευταία επταετία. Τα στοιχεία δεν είναι πολύ ακριβή γιατί δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κατατέθηκε η αίτηση. Όμως διαπίστωσα ότι σε κάθε μία από τις τρεις έρευνες το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι στο παρελθόν είχαν χρεοκοπήσει κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,8%.

Επομένως συγκρίνατε τις επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει πτώχευση με εκείνες που δεν είχαν χρεοκοπήσει;

Ακριβώς. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι το σύστημα πτωχεύσεων κάνει αρκετά καλή δουλειά σε ότι αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανακάμψουν μετά από μια χρεοκοπία. Λόγου χάρη, δεν εντόπισα σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες που συνέκρινα σε κανένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις: την κερδοφορία, το μέγεθος της επιχείρησης βάσει του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων, τις ταμιακές ροές, το κόστος ασφάλισης υγείας και τη φορολογία.

Οι επιχειρήσεις που έως και επτά χρόνια πριν είχαν καταθέσει αίτηση πτώχευσης ήταν εξίσου μεγ
Keywords
Τυχαία Θέματα