Ένας εφιάλτης πάνω από Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη και Βερολίνο

Έντονος σκεπτικισμός και ελεγχόμενη προς το παρόν ανησυχία, επικρατεί τα δύο τελευταία 24ωρα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα μέτωπα των spreads, των CDS και των....
επιτοκίων δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στην Αθήνα, πρν καλά - καλά προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, που αποφασίσθηκε στην τελευταία σύνοδο
κορυφής, εφιαλτικά ερωτηματικά αρχίζουν να διατυπώνονται. Θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου θεωρητικό.

Ο λόγος απλός. Η Ιταλία και η Ισπανία, αυτή τη στιγμή, δανείζονται οι ίδιες από τις ελεύθερες αγορές, κεφάλαια με επιτόκιο πάνω από το 6%. Αν συμμετάσχουν στο β' πακέτο για την Ελλάδα, θα πρέπει να της δανείσουν με σχεδόν μισό επιτόκιο απ αυτό που οι ίδιες δανείζονται. Θα το κάνουν; Προς το παρόν, από τις Βρυξέλλες διαβεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας κι ότι όλα θα γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί.

Η Ρώμη, όμως, εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη; Το γεγονός ότι προσεγγίζει το άτυπο όριο του 7%, το οποίο όποια χώρα έχει ξεπεράσει δανειζόμενη με αυτό το κόστος, οδηγήθηκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, δεν περνάει από κανέναν απαρατήρητο. Το ίδιο ισχύει και για την Μαδρίτη.

Κι αν στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα μεγέθη ήταν τέτοια, που το EFSF επέτρεπε "διευκολύνσεις" και κάθε είδους «ενέσεις», στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν φτάνουν ούτε για ...αρχή.

Το αποθεματικό του εν λόγω ταμείου, υπολογίζεται σε 450 δισ ευρώ και οι ανάγκες των δύο χωρών μαζί προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2 τρισ ευρώ. Οπότε,, κάθε σύγκριση, δείχνει και είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένη.

Ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει στην αρχική της στάση και δεν δεχθεί αύξηση της "περιουσίας" του EFSF, γιατί ξέρει ότι θα πρέπει να την κάνει από την "τσέπη" της!

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα