Μπερλουσκόνι: Ρίξτε με,εγώ δεν φεύγω

Mαχόμενος για την πολιτική του επιβίωση εν μέσω οικονομικής θύελλας και εσωκομματικής αμφισβήτησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά την... 56η ψήφο εμπιστοσύνης στην τρέχουσα ταραχώδη κοινοβουλευτική θητεία.
Η συμπολίτευση αντιδρά με παρατεταμένο χειροκρότημα στην ομιλία του Καβαλιέρε στο Μοντετσιτόριο, απούσας της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της....
Βουλής.

«Χωρίς την ψήφο εμπιστοσύνης πάμε σε εκλογές, αλλά οι κάλπες δεν είναι η λύση
και δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, βέβαιος ότι θα κατακτήσει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα βγει νικητής από την ψηφοφορία της Παρασκευής.

Ο Μπερλουσκόνι διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του είναι ενωμένη και ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, εμμένοντας στη γραμμή «εγώ δεν φεύγω, ας με ρίξουν»...

Χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό ατύχημα» την καταψήφιση του απολογισμού των εξόδων του κράτους το οικονομικό έτος 2010, η οποία τον ανάγκασε να καταφύγει ξανά σε ψήφο εμπιστοσύνης -υπό το βάρος και της ηχηρής παρέμβασης του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ζήτησε συγγνώμη για το «κοινοβουλευτικό αυτό ατύχημα» που προκλήθηκε από την πλειοψηφία, η οποία και τόνισε πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

«Οταν η πλειοψηφία και ο ηγέτης της χάνουν την εμπιστοσύνη, ο λόγος περνά στους ψηφοφόρους. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας» σημείωσε ο Μπερλουσκόνι για να προσθέσει όμως πως «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική και οι εκλογές δεν είναι λύση στα προβλήματα».

Η συμπολίτευση τον χειροκρότησε, ενώ κενά ήταν τα έδρανα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τους βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος που παρέστησαν στην αίθουσα.

Ολο το αντιπολιτευόμενο φάσμα, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι το κεντρώο κόμμα Udc, συνεχίζει να ζητά την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι, επιμένοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ανανέωση για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την οικονομική κρίση».

Η καταψήφιση του κρατικού ισολογισμού το απόγευμα της Τρίτης έφερε επιτακτικά στο φως τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι και ο επικεφαλής της ομάδας «ανταρτών» της κεντροδεξιάς Κλάουντιο Σκαγιόλα -συνολικά, 25 βουλευτές που διαφωνούν με βασικά σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής.

Ο υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, δήλωνε ήδη από χθες ότι η μη έγκριση του απολογισμού ήταν «ατύχημα», εξαιτίας της απουσίας ορισμένων βουλευτών από την αίθουσα. Τη γνώμη του δεν συμμερίστηκε ο πρώην εταίρος του Μπερλουσκόνι Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος δήλωσε ότι η σοβαρότητα του γεγονότος «δεν έχει προηγούμενο».

Η όλη κατάσταση προκάλεσε την παρέμβαση του Τζόρτζιο Ναπολετάνο, ο οποίος εξέφρασε την αμφιβολία του για την ικανότητα της κυβέρνησης να λάβει κρίσιμες
Keywords
Τυχαία Θέματα