Απόκρυψη ελλείμματος 885,2 δις δρχ το 1999 !

Του Στεφ. Β. Αναγνώστου
[email protected]

Κλείνοντας την αναφορά στο 1999 θα πρέπει να καταγραφούν τρείς ακόμη εξελίξεις από τις οποίες η μία έγινε γνωστή στο πρώτο 10ήμερο του 2000 και αφορούσε τον πληθωρισμό ο οποίος είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 1999 στο 2,7% αντί να μειωθεί κάτω από το 2% που ήταν ο στόχος για την......
ένταξη στην ΟΝΕ. Ωστόσο, λόγω της παράτασης που είχε δοθεί από την Ε.Ε. για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2000, υπήρχε ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μείωσή του στους τρεις πρώτους μήνες
του 2000, Μάλιστα εθεωρείτο περίπου βέβαιο ότι στο τέλος Μαρτίου ο πληθωρισμός θα μειωνόταν, γιατί στο αντίστοιχο Α τρίμηνο του 1999, ο πληθωρισμός ήταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, όπως και έγινε.

…ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις

Η δεύτερη ήταν ..ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Πριν κλείσει το 1999, ψηφίσθηκαν και έγιναν νόμος του Κράτους δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο στη Βουλή «Περί Eιδικών Λογαριασμών»,στις 4 Νοεμβρίου καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, εν όψει των προώρων εκλογών που θα γίνονταν στις 9 Απριλίου του 2000! Mε τις τροπολογίες εκείνες προβλεπόταν η πρόσληψη 585 υπαλλήλων στο υπουργείο Oικονομικών και αυξάνονταν κατά 347 οι θέσεις των πτυχιούχων Eφοριακών που θα ασκούσαν καθήκοντα ελεγκτών στα δύο Kέντρα Eλέγχου που υπήρχαν και στα ..46 Tοπικά Kέντρα Eλέγχου που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται από τα τέλη του 1999! Το κόστος τους, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, θα ανερχόταν σε 2,65 δισ. δρχ. ετησίως!

Η τρίτη εξέλιξη ήταν η διαχείριση των χρημάτων του προϋπολογισμού που έκανε η Κυβέρνηση Σημίτη το 1999, όπως την αποτύπωνε το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι γνωστή μόνο στην κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία και όχι στα ΜΜΕ, καθώς δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση. Για το έτος 1999 η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου του 2002 και στις 24 Απριλίου ο τότε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κων. Ρίζος, παρέδωσε την σχετική έκθεση στον τότε πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Στην έκθεση ακείνη που αφορά την διαχείριση του 1999, τις κυριότερες παρατηρήσεις της οποίας θα παραθέσουμε στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά σε πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, σπατάλης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, αλλά με καθυστέρηση 2 ετών, από τότε που έγιναν τα παραπάνω! Ετσι ιστορική αξία είχαν οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφού οι ζημιές που είχαν γίνει σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δεν μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ελεγκτικό Συνέδριο για 1999: Εκρυψαν έλλειμμα 885,2 δις δρχ.!

Παράλληλα στην έκθεση εκείνη αναφέρεται ότι το 1999 απεκρύβη έλλειμμα ύψους 885,2 δις. δρχ., ενώ πρέπι να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία των προηγουμένων εκθέσεων του Eλεγκτικού συνεδρίου είχαν αποκρυβεί από το πραγματικό έλλειμμα τα ακόλουθα ποσά: Για το 1995 ποσό 358,6 δισ. δρχ., για το 1996 ποσό 440,2 δισ. δρχ.
Keywords
Τυχαία Θέματα