Λευτέρης Λαζάρου - Πιάτα κόντρα στο μνημόνιο και τα γκουρμέ των αρχηγών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ
Να ξεκινήσουμε με το μενού της συνέντευξης: Φαγητά κόντρα στο Μνημόνιο. Πιάτα για αρχηγούς κομμάτων. Μοδάτα πιάτα. Τρελές συνταγές με… σκύλους και κροκόδειλους. Σιτεμένο κρέας Αργεντινής. Ελληνικό πρωινό με τραχανά και μαστιχόψωμο. Εθνικό σουβλάκι κόντρα στον ιμπεριαλισμό του χάμπουργκερ . Βαλσάμικο με ελληνική ανοησία . Αστακοί τέλος…
Αυτά. Και καλή σας όρεξη , από τον « εθνικό» μας σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

-Πως επηρεάζει
η κρίση τα εστιατόρια;
Το θέμα είναι πως θα επηρεάσουν τα εστιατόρια την κρίση… Εγώ στο «Βαρούλκο», τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να αφαιρέσω από τον κατάλογο τα ακριβά πιάτα. Μπορούμε για δύο-τρία χρόνια να ζήσουμε χωρίς αστακό, χωρίς τη μεγάλη γαρίδα, χωρίς την καραβίδα που την αγόραζα 55 ευρώ. Έτσι, σαμποτάροντας όλοι αυτά τα προϊόντα θα αρχίσουν να ισορροπούν τα πράγματα, καθώς θα αναγκασθούν να αναθεωρήσουν αυτές τις υπερβολικές τιμές, με αποτέλεσμα να βγούμε όλοι κερδισμένοι , μελλοντικά.

-Ένας Έλληνας εργαζόμενος με χτυπημένο το μισθό η τη σύνταξη από το ΔΝΤ, μπορεί να έρθει στο εστιατόριό σας-και γενικά στα λεγόμενα καλά εστιατόρια;
-Σίγουρα το καλό πληρώνεται. Όμως δεν είναι στην κουλτούρα μας η απόλαυση του φαγητού σε ένα καλό εστιατόριο, όπως είναι στους Γάλλους. Δεν θα ξεχάσω ,μια φορά, στο Παρίσι, πήρα ένα ταξί και ρώτησα τον ταξιτζή αν ξέρει να με πάει κάπου για καλό φαγητό. Και μου με πήγε σε ένα συγκεκριμένο λέγοντάς μου ότι βάζει χρήματα στην άκρη για να φάει οικογενειακά εκεί. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Εμείς θέλουμε να βγαίνουμε κάθε μέρα, κι ας ξοδεύουμε συνολικά περισσότερα… Μας ενδιαφέρει η ποσότητα και όχι η ποιότητα. Ο Έλληνας θέλει το γεμάτο πιάτο. Δεν του αρκεί η γεύση. Σκεφθείτε ότι στο εξωτερικό υπάρχουν εστιατόρια που πρέπει να πας… σχετικά φαγωμένος για να απολαύσεις ένα γαστρονομικό μενού. Εγώ, πάντως, έχω πολλούς πελάτες με χαμηλό εισόδημα, που όμως είναι κιμπάρηδες , που κάνουν την ανάγκη τους στέρηση και με συγκινούν .Και αυτά τα τραπέζια τα προσέχω ιδιαίτερα.

-Ποιά είναι τα πιάτα που μπορούν να λανσάρουν τα μαγαζιά στην Ελλάδα κόντρα στην πείνα του Μνημονίου;
Κατ αρχήν, πρέπει να επιμείνουμε Ελληνικά, γιατί κινείται η ελληνική βιομηχανία, η ελληνική βιομηχανία , η ελληνική γεωργία.

-Αγοράζοντας ελληνικά , προωθούμε την εθνική ανεξαρτησία που χάσαμε λόγω Μνημονίου;
Ναι, και δημιουργούμε θέσεις εργασίας στις εγχώριες βιομηχανίες, αλλά και αυτές να καταλάβουν πως οφείλουν να μειώσουν τις τιμές. Να μην πουλάνε με βάση του πόσο πουλάει ο άλλος, αλλά βάσει κοστολόγησης, χρόνια τώρα υποστηρίζω την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Γιατί αν δεν είχαμε ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες τα πρώτα ψάρια θα είχανε φθάσει τα 50 ευρώ και. Ένα λαυράκι στο φούρνο μαρινάτο , ένα λαυράκι με λαδολέμονο με λίγη μουστάρδα μέσα η ξύσμα από λεμόνι η μαγιονέζα , ακόμα και λίγο εστραγκόν για κάτι πιο προωθημένο. Υπ’ ‘οψιν ότι το λαυράκι είναι πιο φτηνό από το γαύρο.

-Ας κάνουμε κάτι συμβολικό. Να προσφέρεται από ένα
Keywords
Τυχαία Θέματα