Αγνώστου ιδιοκτησίας δεκάδες στρέμματα στο νομό Ιωαννίνων

Δεκάδες στρέμματα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιωαννίνων, με τον κίνδυνο οι εκτάσεις αυτές, αν δεν διεκδικηθούν μέσα στην επόμενη εξαετία από τους ιδιοκτήτες τους, να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Και όλα αυτά επειδή οι αρχές του πρώην δήμου Παμβώτιδας δεν ενημέρωσαν σωστά τους δημότες για το......
ποιες εκτάσεις μπαίνουν στο Κτηματολόγιο. Η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται για άλλη μια φορά να αναδείξει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σωστή –και άρα πιο γρήγορη- κτηματογράφηση των εκτάσεων είναι η έλλειψη συνεργασίας
μεταξύ της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και των φορέων, που στοιχίζει τελικά στην ενημέρωση των πολιτών.

Έξω λοιπόν από τον οικισμό του Κατσικά, εκεί που βρίσκονται το παλιό αεροδρόμιο και οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Φιξ, υπάρχουν περίπου 270 στρέμματα τα οποία προέρχονται από διανομή του αγροκτήματος Κουτσελιού. Όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της κτηματογράφησης της περιοχής του Κατσικά, στα τέλη της δεκαετίας του '90, οι ιδιοκτήτες των επίμαχων στρεμμάτων, από το Κουτσελιό οι περισσότεροι, αγνόησαν την ανακοίνωση. Και αυτό επειδή θεωρούσαν ότι η περιοχή αυτή ανήκει στο Κουτσελιό και όχι στον Κατσικά. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε η «Κτηματολόγιο Α.Ε.», στα διοικητικά όρια του Κατσικά περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις αυτές της διανομής του Κουτσελιού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντως σπάνια. Συχνά, σε όλη τη χώρα, η κτηματογράφηση βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφοροποιημένα διοικητικά όρια (με την κάθε κοινότητα στο παρελθόν να έχει διεκδικήσει τα... δικά της χωράφια). Ένα ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στο παρελθόν και στο Σταυράκι, το οποίο είχε λυθεί μετά από παρέμβαση του δήμου Ιωαννιτών, πριν δημιουργηθούν άλλες εμπλοκές.

Με την κτηματογράφηση να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια στον Κατσικά, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν ούτε να μεταβιβάσουν τα στρέμματά τους. Επιπλέον, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών κτηματογράφησης και την ίδρυση κτηματολογικού γραφείου, στο πέρασμα μιας δεκαετίας οι εκτάσεις που δεν διεκδικούνται, θεωρούνται δημόσιες και ιδιοκτήτες χάνουν κάθε δικαίωμα. Το κτηματολογικό γραφείο Ιωαννίνων ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007. Μέχρι το 2017, δηλαδή, αν δεν κτηματογραφηθούν οι εκτάσεις της διανομής του Κουτσελιού, τότε οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα χάσουν κάθε δικαίωμα επί των εκτάσεων.

Τι μπορούν να κάνουν; Τρεις είναι οι λύσεις. Η μία είναι οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν από τον δήμο Ιωαννιτών να παρέμβει προκειμένου να ζητηθεί η εξαίρεση από την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Η δεύτερη και η τρίτη λύση έχουν να κάνουν με αυτό που λέγεται «πρόδηλο σφάλμα». Είτε μεμονωμένα είτε μαζικά, οι ιδιοκτήτες καταθέτουν αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος προς τον προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου. Σε περίπτωση που ο προϊστάμενος απορρίψει την αίτηση, τότε υπάρχει η (χρονοβόρα)
Keywords
Αναζητήσεις
φιξ κουτσελιό ιωάννινα
Τυχαία Θέματα