Ξεκλειδώνεται η ευρωζώνη αγνότητας

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Θεωρητικά – εντελώς θεωρητικά! – μόνο ένας μπετόβλακας θα πήγαινε να υπογράψει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους, όπως αυτή του Οκτωβρίου, βασισμένη σε στοιχεία καταφανώς άσχετα με κάθε πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα έγραψε χθες «Το Ποντίκι» σε ένα άκρως κατατοπιστικό ρεπορτάζ βάζοντας σε αντιπαράθεση τα πραγματικά με τα μουσαντένια νούμερα ελλείμματος, ύφεσης κ.λπ.

Υποτίθεται λοιπόν ότι, ως χώρα, υπογράψαμε μια συμφωνία για «κούρεμα» ενός μέρους του χρέους μας με στόχο να περικόψουμε λίγο.......πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου του, γύρω στα 100 δισ. δηλαδή από τα 360, ώστε με την... ησυχία μας να δανειστούμε ύστερα ακόμη περισσότερα, δηλαδή 130 δισ. βάσει της συμφωνίας.

Στα στοιχεία που τους δώσαμε λοιπόν για το 2011 και στις προβλέψεις για το 2012, όπως άλλωστε και στον ψηφισμένο από τη συγκυβέρνηση προϋπολογισμό του 2012, γράφαμε ακόμη και για επίτευξη... πρωτογενών πλεονασμάτων – με το έλλειμμα του εντεκαμήνου του 2011 πάνω από 10% και ύφεση για το επόμενο έτος την οποία ο Economist προβλέπει στο 7%, όπως και η περσινή!...

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, αν και όλοι γνώριζαν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι έξω από κάθε πραγματικότητα, τώρα έρχονται και ζητούν μίνι (δύο μηνών) «μνημόνιο» προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία του PSI.

Θεωρητικά λοιπόν – εντελώς θεωρητικά! – δεν θα έπρεπε να είναι μπετόβλακες μόνο οι δικοί μας όταν κατέθεταν αυτά τα νούμερα, αλλά και εκείνοι που, παρότι γνωρίζουν τα πραγματικά, τα αποδέχθηκαν και επ' αυτών έφτιαξαν ολόκληρη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους. Την πρώτη μάλιστα στην ευρωζώνη, από την τύχη της οποίας – θεωρητικά πάντα! – κρίνονται τόσα πολλά και για τη ζώνη του ευρώ και για τη... σωτηρία της Ελλάδας.

Στην πορεία μάλιστα «ανακάλυψαν» ότι με αυτούς τους οικονομικούς δείκτες είναι αδύνατον να σταθεί ως βιώσιμη η συμφωνία του Οκτωβρίου και άρα θα πρέπει η Ελλάδα, μέσα σε δύο μήνες, να λάβει διορθωτικά μέτρα προκειμένου να φέρει αποτελέσματα τα οποία δεν έφερε σε δύο χρόνια.

Ήταν λοιπόν όλοι – Έλληνες και ξένοι – τόσο τραγικά ηλίθιοι; Ας είμαστε σοβαροί. Αν μη τι άλλο...
«Οριζόντια» ηλιθιότητα;

Οι στόχοι του μίνι «μνημονίου» δεν είναι τίποτε περισσότερο από

● τη διευκόλυνση και ακόμη μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των διαδικασιών του ξεπουλήματος,

● το νέο κλάδεμα μισθών και συντάξεων (πέραν του 35% που ήδη έγινε την τελευταία διετία – με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών!),

● το τσεκούρι στις εργοδοτικές εισφορές,

● την άρση της Συλλογικής Σύμβασης εν συνόλω,

● την πλήρη διευκόλυνση της αφορολόγητης και περιβαλλοντικά αχαλίνωτης «επιχειρηματικότητας»

● και όσα ακόμη είδαμε και θα δούμε τις επόμενες μέρες.

Οριζόντιας λογικής μέτρα, τα οποία προκαλούν ύφεση, έρχονται – υποτίθεται – να διορθώσουν τα αποτελέσματα των οριζόντιων μέτρων που την προκάλεσαν. Μα, θα αναρωτηθεί έ
Keywords
Τυχαία Θέματα